Veiligheid

Onderzoek uit Nederland: snackgroenten tijdens vergaderingen

Werkgevers kunnen hun werknemers aanzetten tot gezond eten door snackgroenten aan te bieden op de werkvloer. Snackgroenten die op het werk worden aangeboden, kunnen voor gemiddeld 30 procent bijdragen aan de totale groenteconsumptie. Dat blijkt uit een onderzoek van Wageningen Universiteit naar de groenteconsumptie op de werkplek.

Nederlands project

Het onderzoek “Meer groente en fruit voor iedereen” is een publiek-privaat samenwerkingsproject van Wageningen Universiteit en een aantal partners (Greenco, foodorganisatie Albron, FMHaaglanden, Bayer/Nunhems, en het Groenten & Fruit Huis). De projectleiders onderzoeken de mogelijkheden om de groente- en fruitconsumptie bij specifieke doelgroepen (op de werkplek, in kinderdagverblijven of horeca) te verhogen.

Schijf van Vijf

Met de nieuwe “Schijf van Vijf” is de aanbevolen dagelijkse groente consumptie verhoogd naar 250 gram. Veel mensen halen de norm nu al niet. Wageningen universiteit stelt daarom dat het kan helpen om groenten te eten buiten de hoofdmaaltijden. Werkgevers kunnen bijvoorbeeld groenten als snacks aanbieden. Snackgroenten kunnen makkelijk en snel worden gegeten vergeleken met fruit en groenten die geschild-en/of gesneden moeten worden.

In het onderzoek werden gedurende zes weken in twaalf verschillende bedrijfsrestaurants door heel Nederland snackgroenten aangeboden tijdens de vergaderingen.

Effectief

Uit het onderzoek komt naar voren dat de werknemers tijdens vergaderingen gemiddeld 74 gram van de snackgroenten aten. Dat is ongeveer 30 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) groenten. Bij een kwart van de vergaderingen liep de groente consumptie zelfs op tot meer dan 100 gram, dat is bijna de helft van de ADH. 

Meer info op senTRAL:Gezondheidspromotie op het werk: stappenplan (In de praktijk)


Gepubliceerd op 13-06-2016

  273