Veiligheid

Op naar een positief veiligheidsklimaat

De eerste fase in een veiligheidscultuurprogramma geeft vaak een boost van energie. Er wordt een nulmeting van de veiligheidscultuur gedaan en er worden trainingen in gang gezet. Het management is enthousiast, allerhande activiteiten worden op poten gezet en er verschijnen plots kleurrijke posters op de werkplekken. Maar hoe voorkom je nu dat de energie na enkele weken weer wegebt?

D&F consultants geeft een reeks tips voor een echte veiligheidscultuur.

De sleutel hierbij is: een positief veiligheidsklimaat ontwikkelen:
  1. Ieder gedrag heeft een positieve intentie, dus ook onveilig gedrag. Probeer om de positieve intentie achter onveilig gedrag te achterhalen, en er ontstaan nieuwe mogelijkheden.
  2. Hoe is het gesteld met de motivatie van werknemers voor veiligheid? Welke interventies zijn mogelijk om medewerkers van de werkvloer gemotiveerd en betrokken te krijgen voor veiligheid?
  3. Betrap iemand op iets goeds. Wat als het management eens actief op zoek zou gaan naar veilig gedrag, om dit daarna uitgebreid te belonen?
  4. Denk aan het gebruik van humor bij het aankweken van meer veiligheidsbewustzijn. Welke veranderingen treden op als je mensen op een humorvolle wijze inzicht doet krijgen in het eigen waarnemingsvermogen?
  5. Denk na over mogelijke proactieve indicatoren: welke positieve indicatoren kan je invoeren en monitoren om de voortgang in veiligheid te bewaken?
Op zoek naar een opleiding om het veiligheidsklimaat in uw organisatie te verbeteren? Ontdek dan de volgende opleidingen:

Gerd-Jan Frijters en Vincent Meier, D&F consultants

Gepubliceerd op 10-11-2014

  225