Veiligheid

Opgelet voor de oren bij het begin van het nieuwe schooljaar

Op vrijdag 1 september neemt het onderwijspersoneel na twee maanden vakantie de draad weer op. Velen onder hen gaan een stressvolle periode tegemoet. Komt daarbij dat een deel van die leerkrachten hun job uitoefenen in een lawaaierige omgeving, wat kan leiden tot allerlei gezondheidsklachten zoals vermoeidheid en gehoorschade.

Vooral gymleerkrachten lopen een verhoogd risico op gehoorschade. Het risico op gehoorschade bij werknemers begint bij 80 dB(A). In een kale turnzaal met slechte akoestiek en hard lawaai van stuiterende ballen, roepende leerlingen, scherpe fluitjes, … kan het geluidniveau oorverdovend zijn en oplopen tot maar liefst 127 decibel. Dit is te vergelijken met een overvliegende straaljager. De leerkracht lichamelijke opvoeding kampt ook vaak met stemproblemen omdat hij of zij zich in het harde lawaai verstaanbaar moet kunnen maken.

Ook kleuterleid(st)ers staan vaak bloot aan veel lawaai in klassen vol uitgelaten kinderen (net onder de schadelijke drempel, tussen 71 en 79 decibel). 
Het is vooral op de speelplaats dat de decibels de hoogte ingaan. Enthousiaste, huilende of ruzie makende kinderen zorgen ervoor dat het geluidniveau oploopt tot 95 decibel, het geluid van een elektrische drilboor. Dit kan leiden tot oververmoeidheid, concentratieproblemen en uiteindelijk ook gehoorschade.

De Europese Richtlijn 2003/10/EG van 6 februari 2003 legt vanaf 80 dB(A) gehoorbescherming op. Voor leerkrachten is het praktisch gezien vaak onhaalbaar met gehoorbescherming te werken.

Enkele tips om blootstelling aan lawaai te beperken:
  • Geluid dempen door geluidsisolatie in plafonds, wanden en gebruik van geluidsabsorberende materialen.
  • Minderen kinderen tegelijk op speelplaats of in turnzaal of refter.
  • Rotatiesysteem. Niet altijd dezelfde leerkrachten in lawaaierige omgeving laten werken.
  • Leerkrachten verheffen hun stem enkel om te waarschuwen en praten niet te lang en zo dicht mogelijk bij de leerlingen.
  • Geen ramen sluiten om geluid buiten te houden. Een gezond binnenklimaat is minstens even belangrijk.
Bronnen:
Docentplein.nl, Docent loopt groot risico op gehoorschade, 25 augustus 2017
Klasse, Lawaai op school geeft leraren gehoorproblemen, 24 oktober 2016

Meer info op senTRAL:
Risico's van lawaai voor de gezondheid

Gepubliceerd op 31-08-2017

  209