Veiligheid

Overmatig alcoholgebruik en stress gaan hand in hand

14% van de Belgische werknemers geeft aan gemiddeld meer dan twee of drie consumpties per dag te verbruiken. Het aantal werknemers met problematisch alcoholgebruik volgens de nieuwe en strengere norm (10 consumpties per week), recent ingevoerd door de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen, ligt dus nog hoger. En dit problematisch alcoholgebruik kan gevolgen hebben op de prestaties op de werkvloer, zo blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Securex bij meer dan 1.600 Belgische werknemers. 
Vooral mannen, ambtenaren en rokers drinken te veel
Dubbel zoveel mannen als vrouwen geven aan overmatig te drinken (18% vs. 9%). Daarnaast drinken werknemers in de overheidssector vaker problematisch dan werknemers in de privésector (17% vs 12%). Roken en drinken gaat samen: rokers vertonen meer dan twee keer zoveel overmatig alcoholgebruik als niet-rokers (23% vs 10%).
Wisselwerking tussen stress en alcohol
Overmatig alcoholgebruik en stress gaan hand in hand; gestresseerde werknemers verzeilen vaker in problematisch drinkgedrag (17% vs 11%) en problematische drinkers voelen zich meer gestrest (59% vs 47%). Het gaat zowel om meer werkgerelateerde stress als meer stress in hun privéleven. Werknemers die overmatig drinken, zeggen vaker te veel werk te hebben, doen meer overuren en vinden hun woon-werk verkeer vaker belastend. Ze vinden hun werk ook emotioneel zwaarder en zijn meer onzeker over hun job.

Bart Garmyn, adjunct-medisch directeur bij Securex: "Werknemers die veel stress ervaren op hun werk of in hun privésituatie zijn vaker problematische drinkers. Een glaasje wijn of een glas porto na een stressvolle dag kan inderdaad helpen om de stress op korte termijn te verlagen, maar dit lost het probleem niet op. Integendeel, als je bij elke stresserende situatie naar het glas grijpt, leidt dat op termijn tot problematisch alcoholgebruik. Alcohol gebruiken om stress te verminderen is een vaak gebruikt, maar erg fout ‘coping’ mechanisme. Alcohol is nefast voor het neurologische systeem en induceert juist stress. Sporten of bewegen is het gezonde alternatief. De endorfines die dan vrijkomen, helpen ook de stress te verminderen."
 
Slecht in je vel
Werknemers die overmatig drinken, voelen zich minder goed in hun vel (53% vs 38%) en zijn vaker kortaf tegen mensen in hun omgeving (45% vs 27%). 59% van de overmatige drinkers geeft aan dat hun job invloed heeft op hun lichamelijke klachten, tegenover 47% van zij die minder drinken. 55% van wie overmatig drinkt, stelt vast dat zijn werk lijdt onder hoe hij zich voelt, in tegenstelling tot 44% van wie minder drinkt.

Hermina van Coillie, HR Research expert: “We stellen vast dat overmatig alcoholgebruik de prestaties op het werk kan beïnvloeden. Je medewerkers sensibiliseren over de risico’s van alcoholgebruik in je privétijd kan helpen om acute of chronische problemen te voorkomen. Het komt erop neer om de problematiek met werknemers op een constructieve manier bespreekbaar te maken. Dit geldt trouwens ook voor functioneringsproblemen als gevolg van druggebruik.
 
Feestje?
Securex geeft tot slot nog een aantal tips mee voor werkgerelateerde feestjes
  • Zorg voor voldoende niet-alcoholische alternatieven van hoge kwaliteit.
  • Indien je toch alcohol wil schenken, maak duidelijke afspraken over deelname aan het verkeer
  • Voorzie transport
  • Voorzie alcoholtesters zodat mensen zich kunnen testen
  • Verkies kwaliteit boven kwantiteit: schenk beter één glas goede champagne dan 3 glazen goedkopere schuimwijn
     

Gepubliceerd op 31-01-2017

  342