Veiligheid

Pijnklachten bij muzikanten Koningin Elisabethwedstrijd

De Koningin Elisabethwedstrijd voor cello draait op volle toeren. Op 3 juni rond middernacht vindt de prijsuitreiking plaats. De musici, die vele uren in een repetitielokaal doorbrengen en vervolgens het podium beklimmen, blijven al die tijd repetitieve bewegingen maken. Vooral pianisten en musici die snaarinstrumenten bespelen, stellen zich aan gezondheidsproblemen bloot.

Letsels ten gevolge van herhaalde bewegingen treffen bij muzikanten vooral de bovenste ledematen. Voorbeelden zijn spiervermoeidheid, peesontstekingen, zenuwaandoeningen, vaatstoornissen en zwellingen.

Onderzoek

Twee studentes kinesitherapie aan de Haute école Louvain en Hainaut (HELHa) voerden onderzoek uit op het Koninklijk Kamerorkest van Wallonië dat de kandidaten begeleidde tijdens de halve finale die van 15 tot 20 mei plaatsvond.

"Na een eerste fase waarbij de bewegingen werden geanalyseerd met 3D-camera's, voerden de twee studentes vóór de wedstrijd nauwkeurige metingen uit op de musici zelf. Dezelfde kracht- en soepelheidsproeven zullen na de wedstrijd worden herhaald", verklaart Mikaël Scohier, doctor in de wetenschappen van de motoriek.

De methode berust op het toepassen van in een praktijkomgeving beproefde technieken op het Koninklijk Kamerorkest van Wallonië.

Het onderzoek heeft als doel het effect van de wedstrijd op de gezondheid van de onderzoekers te beoordelen en pijn, verlies van souplesse, kracht of behendigheid op te sporen na een sterke blootstelling.

Letsels te wijten aan repetitieve bewegingen kunnen gevolgen hebben op korte en op lange termijn. De onderzoeksresultaten zullen meer inzicht verschaffen in de gevolgen van intensief musiceren. Op basis hiervan kan worden nagedacht over maatregelen, en meer bepaald over meer gerichte behandelingen en opwarmingswijzen.

Gepubliceerd op 30-05-2017

  267