Veiligheid

Planten op kantoor maken werknemers gelukkiger en productiever

Nieuw internationaal onderzoek bevestigd dat planten op kantoor een werknemer gelukkiger en productiever maakt dan een werkruimte zonder groen. De productiviteit nam er namelijk met 15 procent toe. Het onderzoek verscheen in The Journal of Experimental Psychology.

Een onderzoeksteam van onder andere de University of Exeter en de Rijksuniversiteit Groningen heeft gekeken naar de impact van een kaal versus een groen kantoor op de werknemers perceptie van de luchtkwaliteit, concentratie en tevredenheid met de werkplek bij twee grote kantoren in het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Ze bestudeerden ook de productiviteit van de werknemers gedurende meerdere maanden.
 
Elke participant van het experiment in de groene werkruimte kreeg zicht op minstens één plant en werd bevraagd over de luchtkwaliteit, hun concentratievermogen en tevredenheid over hun werkplaats. Op al die punten constateerden de onderzoekers een verbetering. Het productiviteitsniveau steeg met maximum vijftien procent in drie maanden.
 
"Ons onderzoek suggereert dat investeren in planten in een kantoorruimte zeker de moeite loont en de kwaliteit van leven en productiviteit van de werknemers vergroot", aldus hoofdonderzoeker Marlon Nieuwenhuis van de Cardiff University's School of Psychology. "Eerder onderzoek in laboratoria wees al in deze richting, maar onze studie is - voor zover wij weten - de eerste studie die naar het effect keek in echte kantoren en voordelen laat zien op de lange termijn. De filosofie dat een 'clean desk' het meest productief is, wordt hiermee ter discussie gesteld."
 
De onderzoekers wijzen op meerdere mogelijke verklaringen: “Een fysiek voordeel is dat planten de lucht zuiveren van bijvoorbeeld stof, en gezonde mensen werken beter. Ook kan het zijn dat kantoordecoratie de indruk wekt dat het management begaan is met de werknemers, waardoor die harder willen werken.”

Gepubliceerd op 20-11-2014

  248