PODCAST #3 : Heropstart na COVID-19

Lessons learned en belang van de preventiehiërarchie bij herlancering van bedrijfsactiviteiten

De coronapiek begint af te zwakken. Iedereen bereid zich voor op een herneming van de activiteiten en dat is een positief perspectief. Maar dat neemt niet weg dat veel preventieadviseurs nog met vragen blijven zitten, waar ze in hun organisatie voor de heropstart een antwoord moeten op geven. Met arbeidsarts dokter Edelhart Kempeneers van Attentia zoomen we in op de bedrijven die al terug opgestart zijn: wat kunnen we leren uit hun ervaringen. Hoe kunnen preventieadviseurs, vanuit die evaluatie, hun aanpak bijsturen. En vooral: vergeet het basisprincipe van de preventiehiërarchie niet. We nemen dit als kapstok om in te gaan op de noodzakelijke voorwaarden om op een veilige manier terug aan het werk te gaan.

Ook deze aflevering werd gerealiseerd voor "PREVENTIEspreekt", een podcast van Wolters Kluwer over preventie op het werk voor, door en met preventieadviseurs.

 

Gepubliceerd op 14-05-2020

Heropstart: wat weet u na het beluisteren van de podcast?

Er circuleren heel wat vragen over de organisatie van veiligheid & gezondheid van werknemers bij de opstart van de bedrijfsactiviteiten na de lockdown. In de podcast vindt u een helder antwoord op concrete vragen zoals: 

podcast-nr-3-heropstart-linkedin-1200x627
  • Hoe de heropstart optimaal voorbereiden en wat is de rol van de preventieadviseur?
  • Wat kunnen we leren van de begeleiding van bedrijven die al terug opgestart zijn. Wat zijn hun ervaringen en belangrijkste aandachtspunten?
  • Waarom is de logica van de preventiehiërarchie belangrijk bij de heropstart?
  • Hoe kan men zieke werknemers identificeren? Wel of niet infrarood temperatuurmeting? Wat met de privacy?
  • Hoe zorg je er voor dat medewerkers voldoende afstand houden? Gebruik van plexischotten, mondmaskers, handgel op de werkvloer…
  • Reinigen en ontsmetten: verschillen en toepassing van zeep versus chloor, handgel of Dettol? Wat is een goede ontsmettingsfrequentie?
  • Hoe kan men de verluchting best organiseren (airco, vensters, …)?
  • Wat zijn de aanbevelingen voor veelgebruikte plaatsen/oppervlakten: trapleuningen, deurklinken, liftknoppen, toilet, koffiecorner, samen in dezelfde bestelwagen, gebruik van douche. Inhoud EHBO-koffer? 
  • Waarvoor moet je de nodige waarschuwingen en instructies voorzien? Plaatsing pictogrammen? Hoe zit het met de circulatierichtingen in een bedrijf?
  • Welke instructies geven voor derden?

 

        

  

            

      

          

  

    

    

edelhart_vierkant
Edelhart Kempeneers
arbeidsarts, medische directeur, Attentia

Hij heeft 17 jaar ervaring als preventieadviseur en arbeidsarts in verschillende sectoren en is expert op het gebied van primaire preventie, statistiek en wetgeving. Edelhart hecht veel belang aan het delen van kennis en aan het ontwikkelen van nieuwe toepassingen om het welzijn van de medewerkers te verbeteren.

  1511