Veiligheid

Polijstbanken: een wijziging die de risico's vermindert (Quebec)

De arbeiders in de fabriek Héroux-Devtek in Quebec gebruikten vroeger conventionele polijstbanken om onderdelen te polijsten, bij te schaven en af te bramen. Daaraan waren bepaalde risico's verbonden. Het team heeft daarom de machine gewijzigd.


Klassieke polijstbanken stelden de werknemers bloot aan gevaren zoals het meedraaien van de handen en schokken door de kracht van de draaiende werkstukken. Bovendien kan een weggeslingerd werkstuk verwondingen toebrengen of ze onrechtstreeks veroorzaken via de drevel.
 
Volgens de personeelsdirecteur van deze fabrikant van landingsgestellen was het risico "aanzienlijk". "We moesten absoluut een doeltreffende en snelle oplossing vinden om onze productie voort te zetten", bevestigt de onderhoudsopzichter.
 
Het hele team werd ingezet om de toestand te analyseren. "Iedereen kon zijn mening geven. Iedereen reikte goede ideeën aan. Eerst werd onderzocht of er op de markt iets bestond dat het schuiven of de wrijving tot een minimum zou kunnen beperken."
 
Een kant-en-klare oplossing werd echter niet gevonden, en het werd de teamleden al snel duidelijk dat zij zelf iets zouden moeten uitvinden. Zij ontwikkelden een veilige werkmethode door een klassieke polijstbank aan te passen. Het werkstuk wordt nu tussen geijkte centers met veren geplaatst om het op zijn plaats te houden. Hierdoor is er minder wrijving en wordt de aandrijfenergie beperkt. Ook de beschermplaat van de drevel onderging wijzigingen en er werden speciale bevestigingselementen ontwikkeld voor de te bewerken stukken.
 
"Bij weerstand of wrijving komt het stuk voortaan tot stilstand", verklaart een machinist. "Door al die ingrepen kunnen wij nu veilig werken. Vroeger stond het werkstuk vast."

De personeelsdirecteur is opgetogen: "het geeft een buitengewoon gevoel dat wij op de creativiteit van onze werknemers kunnen rekenen."
 
Voor zijn uitvinding ontving het team de Lauréat Or van de Commission de la santé et de la sécurité au travail (CSST).

 

Gepubliceerd op 17-06-2015

  107