Praten over musculo-skeletale aandoeningen dankzij conversatiestarters

Ooit al gehoord over “conversatiestarters”? Volgens het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) is het gesprek aangaan over musculo-skeletale aandoeningen (MSA) een belangrijk begin om overbelastingsletsels op het werk aan te pakken.

Er is een groeiende problematiek van “aandoeningen aan het bewegingsapparaat” op de Europese werkvloeren. EU-OSHA wil medewerkers en leidinggevenden aansporen om MSA niet onder de mat te vegen maar open en bloot op tafel te leggen.
 
Om een duwtje in de rug te geven, publiceert EU-OSHA nu een reeks “conversation starters” met als onderwerp overbelastingsletsels.
 
EU-OSHA hoopt hiermee volgende doelstellingen te kunnen realiseren:
 • Werknemers aanmoedigen om in gesprek te gaan over MSA op het werk. Door (minstens het inoefenen van) de gesprekken moeten werknemers het gevoel krijgen beter geïnformeerd en beter in staat te zijn om situaties aan te gaan waarin beslissingen over de aanpak van overbelastingsletsels worden genomen.
 • Werknemers en leidinggevenden het belang doen inzien van het vroegtijdig melden van klachten om het risico op de ontwikkeling van aandoeningen aan het bewegingsapparaat bij werknemers te verkleinen en om een duurzaam arbeidsleven te ondersteunen.
De conversatiestartersfiches kunnen groepsgesprekken over MSA op de werkvloer aanmoedigen en in goede banen leiden. Ze kunnen ook gebruikt worden bij opleidingen of zelfs in het beroepsonderwijs.

De fiches werden in opdracht van EU-OSHA ontwikkeld door het Britse ROSPA (Royal Society for the Prevention of Accidents). Ze bestaan uit scenario’s (uitgangspunt voor een gesprek) en worden aangevuld met voorgestelde gespreksonderwerpen en inleidende vragen.
De volgende 12 conversatiestarters werden opgesteld:
 1. Bezorger (koerierdienst)
 2. Winkelmedewerker
 3. Mannenwerk, vrouwenwerk en aandoeningen aan het bewegingsapparaat (concreet: werken in een visverwerkende fabriek)
 4. Medewerker personeelskantine (handmatig snijden van groenten)
 5. Hand-armtrillingen (machinebediener in productieomgeving)
 6. Kleine familiebedrijven (deze fiche gaat over administratieve medewerkers die materiaal moeten verplaatsen en dragen)
 7. Het verzamelen van informatie over vroege symptomen van aandoeningen aan het bewegingsapparaat (“body mapping”)
 8. Jong beginnen en de schooltas (hoe spreek ik thuis en in de vrije tijd over MSA?)
 9. Nek- en schouderpijn door kantoorwerk
 10. Vermoedelijke rugpijn door werk
 11. Diagnose artritis – de werkgever inlichten
 12. Met een werknemer praten over zijn/haar artritis
De conversatiestarters kunnen worden gedownload vanop de website van EU-OSHA. Ze zijn beschikbaar in het Nederlands en in een heleboel andere talen.

Meer info op senTRAL:

Auteur: Michiel Sermeus

Gepubliceerd op 06-08-2020

  137