Preventie tegen coronabesmettingen in de lift

Bij de terugkeer naar de werkplek stellen veel werknemers zich de vraag, hoe veilig het vandaag is om de lift te nemen. Een kleine ruimte met weinig ventilatie en veel wisselende bezoeken: is dat geen broedplek voor COVID-19-besmettingen?

 

Aerosolen van speekseldruppeltjes kunnen langere tijd blijven hangen in een liftcabine. Dit heeft geleid tot meerdere bevestigde besmettingen met het SARS-CoV-2-virus in twee ziekenhuizen in China, en ook in een opmerkelijke studie in 71 besmettingen door een enkele vrouw via de lift in een appartementsgebouw. Een recente studie heeft uitgewezen dat dit risico op besmetting in slecht verluchte liftcabines kan oplopen tot 30 minuten na de aanwezigheid van een besmette persoon.

 

Aerosolen, kleine speekseldruppeltjes die viruspartikels bevatten, worden steeds meer gezien als een mogelijk belangrijke wijze van overdracht van het SARS-CoV-2-virus (naast het grootste risico op besmetting: via rechtstreekse overdracht). Daarom wordt het advies gegeven om ruimtes meer en beter te ventileren. Liften zijn kleine, besloten en vaak minder goed verluchte ruimtes. Wetenschappers van het UvA-Institute of Physics hebben onderzocht hoe lang aerosoldruppeltjes hierin blijven hangen. Als de liftdeuren constant blijven openstaan, is na 3 minuten al 90% van het aerosol verdwenen. Dit kan bij gesloten liften zonder ventilatie echter oplopen tot een half uur.

 

(foto: Unsplash - Derrick Treadwell)

Preventie is mogelijk

Er zijn gelukkig enkele eenvoudige preventiemaatregelen die men kan toepassen om het risico op besmetting via deze weg sterk te verminderen.

1. Gebruik de trap. Hoe minder mensen de lift gebruiken, hoe lager het risico op besmetting via deze weg. Het gebruik van de trap kan men stimuleren met duidelijke markeringen zoals pijlen die naar de trap leiden en aanduidingen dat de lift bijvoorbeeld enkel gebruikt mag worden om naar boven te gaan, en de trap om te dalen.  Let er hierbij wel op dat de trappenhal zelf veilig gebruikt kan worden (goede verlichting, handrails etc.).

 

2. Beperk het aantal gebruikers. Beperk het aantal mensen die tezelfdertijd de lift mogen gebruiken. Hierdoor vermindert men niet enkel het risico kwantitatief (aangezien er zo minder mensen rechtstreeks met elkaar in nabij contact komen), het laat ook toe dat mensen in de lift meer afstand kunnen houden van elkaar. Hiervoor kan men aanduidingen aanbrengen langs de lift ("Maximaal aantal mensen in deze lift") en ook aanduidingen op de liftvloer van waar men moet staan.

 

3. Verplicht mondmaskers. Maak het dragen van een mondmasker bij gebruik van de lift verplicht. Hierdoor zullen minder druppels in de liftcabine blijven hangen.

 

4. Bevorder zwijgen in de lift; ook op deze manier zullen de gebruikers minder speekseldruppeltjes uitstoten. Men kan ook stimuleren dat zij het gezicht naar de liftwand keren, maar dat is een sociaal moeilijk te bevorderen gedrag.

 

5. Hou de oppervlakken veilig. Geef aanduidingen met het advies om zo weinig mogelijk oppervlakken met de vingers aan te raken. Ontsmet regelmatig de liftknoppen. Men kan ook ontsmettingsalcohol in de buurt van de liftcabines plaatsen. Dit wijzigt niets op zich aan het risico op besmetting via aerosol, maar ook overdracht via besmette oppervlakken blijft een mogelijke wijze van besmetting.

 

6. Verbeter de ventilatie. Nieuwere liften hebben doorgaans een ingebouwde ventilator. De mechanische ventilatiecapaciteit kan men softwarematig verhogen, deze ventilatie wordt bij liften in ruststand vaak al na 1 of 2 minuten automatisch uitgeschakeld. In vele liften zit de ventilator in het plafond en wordt de lucht uit de cabine afgevoerd naar de liftschacht. Een mogelijke maatregel hier is het omkeren van de stromingsrichting van de ventilator, waardoor een eenrichtingsstroom van frisse lucht vanuit het plafond naar de vloer van de liftcabine ontstaat. Men kan ook overwegen om extra luchtventilatie of lokale luchtbehandelingsapparatuur toe te voegen in veelgebruikte liften.

Beheersbare risico's 

Het gebruik van de liften vormt inderdaad een mogelijke bron van besmetting door het SARS-CoV-2-virus. Via een aantal eenvoudige maatregelen kan men dit risico echter al sterk beperken.


Auteur: Edelhart Kempeneers - arbeidsarts Attentia

Gepubliceerd op 08-10-2020

senTRAL: alle antwoorden op uw HSE-vragen

  2011