Risico’s van lawaai reiken verder dan gehoor

Over de link tussen overmatige blootstelling aan lawaai en gehoorschade bestaat geen twijfel meer. Maar steeds meer wetenschappers stellen dat lawaai ook op andere manieren schade kan berokkenen aan onze gezondheid.
 

Gehoorschade en andere aandoeningen

Volgens diverse onderzoeken, waaronder van NIOSH en CDC in de VS, zou frequente blootstelling aan lawaai leiden tot een uiteenlopend aantal gezondheidsproblemen. 

Vier uur of meer blootstelling aan geluid per dag, meerdere dagen per week werd in onderzoek gelinkt aan cardiovasculaire aandoeningen, zoals hoge bloeddruk, hoge cholesterol. De wetenschappers vermoeden dat stress de link tussen geluid en cardiovasculaire aandoeningen beïnvloedt. Lawaai werkt stresserend en overmatige stress schaadt onze gezondheid. Zo vond een Duitse studie verbanden tussen lawaaierige omgevingen, irritatie door het lawaai en hartritmestoornissen. 
 
Bovendien kan lawaai ons beletten om goed te slapen en voldoende uit te rusten. Steeds meer mensen leven en slapen in lawaaierige omgevingen. Onderzoeken toonden reeds het verband aan tussen lawaai en een slechtere slaapkwaliteit. Slaapgebrek wordt op zijn beurt gelinkt aan obesitas, diabetes en hartaandoeningen.
 
Andere onderzoekers vermoeden dat lawaai mensen kan aanzetten tot ongezonde voedingsgewoontes en alcoholgebruik. Een experiment uit 2018 (Journal of Marketing Science) ontdekte dat mensen gezondere voeding bestelden of kochten in restaurants of supermarkten wanneer het muziekvolume lager stond. Het omgekeerde gebeurde wanneer de volumeknop luider gedraaid werd. Andere onderzoekers stellen dat een luider muziekvolume zou leiden tot meer alcoholconsumptie. 
 

Hoe voorkomen? 

De beste preventiemaatregel is de werkomgeving zo veel mogelijk vrijmaken van lawaai. Maar niet alle geluiden kunnen uitgesloten worden. Daarom is het belangrijk dat werknemers altijd gehoorbescherming dragen in lawaaierige omgevingen. Werkgevers zijn verplicht om collectieve en/of persoonlijke gehoorbescherming te voorzien indien de risicoanalyse uitwijst dat het aanwezige lawaai een risico vormt. 
 
Zelfs een kwartier blootstelling aan lawaai kan al schade berokkenen. Daarom is het aangewezen dat werknemers zichzelf ook tijdens hun privétijd beschermen tegen lawaai. Dat kan bijvoorbeeld met de volgende maatregelen: 
  • Isoleer je woning waar mogelijk. 
  • Gebruik gehoorbescherming wanneer je tijdens je vrije tijd op lawaaierige plaatsen komt, zoals een voetbalstadion. 
  • Wie naar muziek luistert via oortjes of een headset, zet het volume best niet hoger dan 60% van het maximumvolume. 
Meer info op senTRAL: Geluid en lawaai 

Gepubliceerd op 22-08-2019

  179