Sinterklaas en Kerstman veilig aan de slag met mondmaskers?

(foto: Pexels)

Veiligheidsmaskers die de ademhaling van medewerkers beschermen, moeten goed passen en aansluiten op het gezicht. Bij mannen met gezichtsbeharing is extra aandacht vereist, omdat snor en baard een goede afdichting in de weg kunnen staan. Betekent dit dat snor en/of baard taboe zijn? Of zijn er toch kansen voor medewerkers met masker die voor Sint of Kerstman willen spelen?

 

Veiligheidsmaskers worden gebruikt als persoonlijk beschermingsmiddel (PBM) in schadelijke omgevingen, zoals bij aanwezigheid van schadelijke stoffen en agentia. Fit- en afdichtingstesten moeten de goede werking ervan garanderen. Maar gezichtsbeharing kan roet in het eten gooien. Duidelijke richtlijnen over welke beharing kan en welke niet, dringen zich dan op.

Mannen die graag hun snor laten staan, kunnen inspiratie opdoen op de website van het Amerikaanse welzijnsinstituut NIOSH (National Institute for Occupational Safety and Health). Deze publiceerde naar aanleiding van de “Movember” actie (*) een ludieke poster met welke gezichtsbeharing kan en welke niet. Op die manier kunnen medewerkers met een masker alsnog veilig een snor laten groeien.
Haal dus schaar, trimmer of scheermes maar boven, en trakteer jezelf of je medewerkers op een ‘safety proof’ bovenlipkapsel!

NIOSH benadrukt dat gezichtsbeharing de goede werking van een veiligheidsmasker niet per definitie hoeft te belemmeren: “It’s about to get a bit hairy”.

Medewerkers die creatief aan de slag willen met ‘het potlood’, ‘de walrus’, ‘de tandenborstel’ of ‘de lampenkap’ (zie de poster: hoe zien al die veilige snorren eruit?) hoeven dus niets te vrezen.

Maar let op: aangezien Sinterklaas en de Kerstman alles behalve “een beetje harig” zijn, vallen zij uit de boot om aan de slag te gaan met een mondmasker. Medewerkers die toch voor hulpsint of Kerstman willen spelen, zijn dus veroordeeld tot de carnavalswinkel.


(bron: NIOSH)
 
(*) Movember en december

Maand van de Geschiedenis, Maand van de Sportclub, Maand van de Ergonomie… de laatste jaren krijgt elke maand wel een thema mee. Medewerkers die een mondmasker moeten dragen, hebben misschien de maand november in hun agenda aangekruist. Sinds 2003 kan dat immers ook “Movember” zijn.  Sinds dat jaar roept de stichting Movember Foundation mannen op om in november hun gezichtshaar te laten staan. “Movember” is inderdaad een samensmelting van ‘moustache’ en ‘november’. 

Met deze jaarlijks terugkerende actie wil de stichting aandacht vragen voor gezondheidsproblemen bij mannen (met name prostaatkanker, teelbalkanker en mentale kwetsbaarheid). De stichting doet bovendien aan fondsenwerving waarmee het onderzoeksprojecten op vlak van “mannelijke gezondheid” ondersteunt. Op de website van de Movember Foundation is hierover meer informatie te vinden.

Gepubliceerd op 04-12-2019

  197