Veiligheid

Slaaptekort is even gevaarlijk als dronken autorijden

Wie één tot twee uur te weinig heeft geslapen, loopt de volgende 24 uur bijna twee keer zo veel risico op een verkeersongeval als iemand die wel genoeg heeft geslapen (7 uur of meer). Dat is vergelijkbaar met het ongevalsrisico van de wettelijk toegelaten grens van 0,5 promille alcohol in het bloed. Bij wie slechts vier tot vijf uur heeft geslapen, is de kans op een ongeval zelfs vier keer groter en wie minder dan 4 uur heeft geslapen, heeft ruim 11 keer meer kans op een ongeval. 
 
Dat blijkt uit een studie van de Amerikaanse AAA Foundation for Traffic Safety, gebaseerd op bijna 5.000 politierapporten over verkeersongevallen. In de VS slaapt 35% van de automobilisten minder dan de aanbevolen 7 uur per nacht. 
David Yang van de AAA Foundation for Trafic Safety uit zijn bezorgdheid: “Je kan en mag niet van jezelf verwachten dat je even veilig kan blijven autorijden als je te weinig geslapen hebt.”
 
Wie tijdens het rijden de ogen moeilijk kan openhouden, van het rijvak afwijkt of zich de laatste kilometers van de rit niet meer herinnert, kan maar beter even aan de kant stoppen om een dutje te doen. Maar meer dan de helft van de automobilisten die indommelen achter het stuur en zo betrokken raken bij een ongeval, ervaarden geen van de bovenstaande symptomen voor ze in slaap vielen. 
 
AAA raadt daarom sterk aan om slaapgebrek te allen tijden te vermijden. Een gezonde werk-privé balans kan helpen, waarbij de tijd om de slapen niet opgeofferd wordt bv. langer te werken. “Wie geen gezond slaappatroon heeft, brengt zichzelf en anderen in gevaar”, aldus Yang. 
 
Enkele bijkomende tips om te vermijden dat je indommelt achter het stuur:
  • Reis bij voorkeur tijdens de daguren, wanneer je normaal gezien wakker bent
  • Neem minstens elke twee uur een pauze
  • Vermijd zware maaltijden vlak voor en tijdens de rit
  • Neem een alerte passagier mee
  • Vermijd medicatie die slaperigheid teweegbrengt. 

Meer info op senTRAL:


 

Gepubliceerd op 08-02-2017

  355