Veiligheid

Slimmer werken in de zon

Met de lente in zicht is het belangrijk dat werknemers die veel buiten werken slim werken in de zon, want zij lopen namelijk risico op huidkanker.

De belangrijkste oorzaak van huidkanker is onvoldoende bescherming tegen zonlicht. Zonlicht bestaat uit verschillende soorten straling: zichtbaar licht, infrarood en ultraviolet. Er zijn drie soorten ultraviolet licht: UV-A, UV-B en UV-C. Vooral UV-B straling is volgens het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten verantwoordelijk voor verbranding, versnelde veroudering van de huid en huidkanker. Bovendien is de zon niet de enige bron van UV-B-straling. Deze kan ook vrijkomen bij bijvoorbeeld lassen.

Met volgende 5 tips kunnen de risico’s beperkt worden:

1. Stel een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) op van de risico’s van de werkzaamheden.

2. Verminder de kans op blootstelling aan zonlicht. Probeer het werk te plannen buiten de uren met de grootste zonintensiteit (tussen 11.00 en 16.00 uur).

3. Draag beschermende kleding van dichtgeweven materiaal met lange mouwen en broekspijpen. Bescherm het hoofd met een hoed of pet en de ogen met een UV-absorberende zonnebril.

4. Smeer als ondersteunende maatregel de huid regelmatig in met een zonnebrandcrème met een voldoende hoge beschermingsfactor.

5. Onderzoek de veelvuldig aan zonlicht blootgestelde huid regelmatig op ongewone veranderingen of onregelmatigheden. Raadpleeg bij twijfel een dermatoloog.Meer info op senTRAL:

Huidkanker in opmars in Nederland, 24 februari 2015 (Nieuws)
Voorbeeld RIE: Thermische risico’s (Risicoanalyses en checklist)
Niet-ioniserende stralingen – Ultraviolette straling (In de praktijk)


Gepubliceerd op 03-03-2015

  111