Sneller evacueren met spraakalarmsystemen

Het klassieke brandalarm klinkt ons allen bekend in de oren. Maar vaak weten mensen niet zeker wat ze moeten doen bij het horen van de sirene. Met een voice alarm of spraakalarmsysteem zou de evacuatie sneller kunnen verlopen. 

Duidelijke instructies

Een spraakalarm kondigt een duidelijk ingesproken boodschap af met evacuatie-instructies. 
Onderzoek toont aan dat een evacuatie in grote gebouwen sneller gaat bij het gebruik van zo’n spraakalarm. De traditionele sirene wordt niet altijd correct geïnterpreteerd, waardoor de evacuatie niet altijd even vlot verloopt. Ingesproken instructies zorgen er daarentegen voor dat de aanwezigen in het gebouw meteen weten wat er aan de hand is en wat ze moeten doen. 

Norm

Het Bureau voor Normalisatie lanceerde vorig jaar het eerste deel van NBN S 21-111, een norm over spraakalarmsystemen. Dit deel bevat een vragenlijst die preventieadviseurs helpt bij het uitvoeren van de risicoanalyse en om te bepalen of en waar spraakalarmsystemen nodig zijn. Raadpleeg NBN S 21 -111-1 op senTRAL.

De werkgroep van het Bureau voor Normalisatie werkt nog verder aan twee andere delen van de norm:

  • Deel 2 – het technische luik: In dit deel zullen de ontwerp- en plaatsingsvoorschriften aan bod komen.
  • Deel 3 – kwalificaties en competenties: Dit deel lijkt op deel 2 van de branddetectienorm NBN S 21-100. Hierin worden de taken en verantwoordelijkheden besproken. 
     
Meer info op senTRAL:
 
 
 

Gepubliceerd op 03-12-2018

  297