Veiligheid

Staatsblad breekt records: nog nooit zoveel wetten gewijzigd

“Complexere wetgeving bezorgt professionals meer werk”

StaatsbladDe eerste tien maanden van 2014 telde het Belgisch Staatsblad 83.702 pagina’s. Daarmee zit het alweer op recordkoers. En dat is niet het enige record van het Staatsblad. Nog opvallender is het aantal wetswijzigingen dat dit jaar al is verschenen: de eerste tien maanden van dit jaar waren dat er met 62.039 al de helft meer dan in dezelfde periode van het vorige recordjaar 2013.

“Het recordaantal wetswijzigingen heeft enerzijds te maken met de Zesde Staatshervorming, maar veel meer nog met het einde van de legislatuur op alle niveaus: regionaal, federaal en Europees. Traditiegetrouw zien we dan altijd een piek in het wetgevend werk”, stelt Jo De Puydt van Wolters Kluwer. De meeste wetswijzigingen waren er dit jaar voor het Gerechtelijk Wetboek (64 om precies te zijn), het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 (30) en de Gecoördineerde wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen (26).

De komende jaren zal het aantal wetswijzigingen en het aantal pagina’s in het Staatsblad wellicht blijven stijgen. Het gros van de wetswijzigingen en nieuwe regelgeving na de Zesde Staatshervorming moet nog komen. Zo worden er nu nog wetswijzigingen doorgevoerd die het gevolg zijn van de staatshervorming van 2001. 

“Deze records maken het werk een pak complexer voor professionals die met wetgeving te maken hebben, bijvoorbeeld juristen maar ook accountants, HSE-professionals en overheidspersoneel zelf. Bevoegdheden zitten steeds meer verdeeld over verschillende regeringsniveaus met elk hun eigen regelgeving. Professionals hebben dus ook meer werk om bij te blijven.”

 

Wolters Kluwer stelt samen met zijn eigen experten, auteurs en trainers alles in het werk om zo snel mogelijk de nieuwe wetten en wetswijzigingen in het aanbod van informatie-oplossingen, software en training te integreren. Klik hier voor meer informatie.

Gepubliceerd op 07-11-2014

  100