Veiligheid

Stewardessen hebben meer kans op miskraam

Zwangere stewardessen hebben mogelijk een verhoogd risico op miskramen. Dit wordt mede veroorzaakt door het verstoorde slaapritme.

Dat meldt het Amerikaanse National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH).

De onderzoekers keken naar 840 zwangerschappen van 673 stewardessen en namen daarbij elke individuele vlucht onder de loep.
In totaal ging het om meer dan twee miljoen vluchten.
Hierbij werd gekeken naar vluchten waarbij de stewardess moest werken op uren die normaal gesproken slapend worden doorgebracht en naar blootstelling aan kosmische straling en de straling die vrijkomt door verhoogde zonneactiviteit.

Biologische klok

Uit het onderzoek blijkt dat stewardessen een hogere kans op een miskraam hebben wanneer zij in de eerste fase van hun zwangerschap meer dan vijftien uur werken tijdens slaapuren, door verstoring van hun biologische klok.
Bovendien heeft eerder onderzoek aangetoond dat blootstelling aan straling van 0,1 mGy een verhoogde kans op miskramen kan opleveren.
Verhoogde zonneactiviteit vindt niet frequent plaats, maar gedurende sommige vluchten leverde dit een stralingsblootstelling van 0,45 mGy op.
Gy is het symbool voor Gray, waarmee een stralingsdosis wordt aangegeven.

Fysieke belasting

De kans op een miskraam wordt nog verdubbeld voor stewardessen die lichamelijk zwaar worden belast tijdens een vlucht. Hieronder vallen staan en lopen gedurende acht uur of meer, of je meer dan 25 keer op een dag voorover moeten buigen.

Gepubliceerd op 16-01-2015

  119