Stimuleert natuur op het werk het welzijn en de productiviteit van werknemers?


 Mensen voelen zich beter in een natuurlijke omgeving. Daarover zijn veel wetenschappers het eens. Natuur en groen hebben een positieve invloed op ons mentale gezondheid. Investeringen in natuurlijke elementen op kantoor kunnen het welzijn en de productiviteit van werknemers verbeteren.
 

In de jaren 1980 toonde bioloog Edward Osborne Wilson aan dat mensen van nature de neiging hebben een band te zoeken met natuurlijke levensvormen. Planten op kantoor zorgen er niet alleen voor dat de luchtkwaliteit erop verbetert. Deze ‘biofilie-hypothese’ van Osborne werd intussen aangevuld met wetenschappelijke studies die aantonen dat we ons beter voelen in een natuurlijke omgeving, in vergelijking met een setting van glas en beton.

Door contact met de natuur en omgevingen die we met de natuur associëren, worden we rustiger en wordt onze geestelijke gezondheid gestimuleerd. Dat geeft dan weer een boost aan onze productiviteit. Sommige studies tonen een winst van 8% tot 15% op het vlak van productiviteit. Ander wetenschappelijk onderzoek toont een daling van het ziekteverzuim aan.

‘Biophelic design’

Nochtans is het voor heel wat mensen niet evident om hun verlangen naar de natuur te realiseren. In werkomgevingen en professionele situaties is vaak geen plaats voor natuurlijke invloeden of verwijzingen.

Daarom is het een waardevolle ambitie om te zoeken naar mogelijkheden om meer groen in onze werkomgeving te loodsen. Uiteraard zijn er soms praktische bezwaren om deze maatregel concreet vorm te geven; de ene werkomgeving laat dit gemakkelijker toe dan de andere.

Bij het ontwerp van (nieuwe) kantoorgebouwen hebben kantoordesigners en architecten steeds meer oog voor het verwerken van natuurlijke elementen in gebouwen. Het ‘Biophelic design’ van gebouwen en kantoren is intussen een hot topic, en wordt mee opgenomen in de evaluatie voor het behalen van onder meer de ‘WELL-standard’.

Grote bedrijven zoals Google, Apple en Amazon investeren volop in deze Biophelic Design-elementen. Binnen deze bedrijven ziet men goede resultaten op het vlak van het concentratievermogen van werknemers, toewijding en cognitieve vaardigheden. Ook in de ‘war for talent’  speelt deze trend een belangrijke faciliterende rol.

Enkele concrete voorbeelden van biophelic design

  • het voorzien van natuurelementen op de werkvloer, zoals planten, hout, water en licht
  • de projectie van beelden van de natuur op muren en wanden (bv. posters van bossen en groen)
  • de introductie van natuurkleuren in de werkomgeving
  • het aanbrengen van houten scheidingswanden tussen verschillende werkruimtes
  • de installatie van groene ‘cockpits’ die de ruimte breken
De voordelen van Biophelic Design in cijfers

De voorbije jaren zijn diverse studies gedaan over de voordelen van een link tussen de werkomgeving en natuurelementen. Enkele cijfers:

  • Kantoorontwerp: de productiviteit van werknemers kan verhogen met 8%, terwijl welzijnscijfers met 13% kunnen stijgen; een groener kantoorontwerp bevordert ook de creativiteit van werknemers en reduceert absenteïsme
  • Opleidingslokalen: onderzoekers stellen verhoogde leerpercentages van 20% à 25% vast met betere testresultaten, een hoger concentratievermogen en een lagere impact van ADHD
  • Ruimtes voor gezondheidszorg: post-operatieve hersteltijden daalden met 8,5%, terwijl het aanbieden van pijnmedicatie met 22% afnam
  • Retail: de aanwezigheid van groen en de projectie van natuurlandschappen blijkt een positieve invloed te hebben op de verhuurtarieven van winkelpanden; tegelijk zijn klanten bereid om 8 à 12 % meer te betalen voor goederen en diensten.

Auteur: Geert Van Cauwenberghe

Bron:

Gepubliceerd op 29-11-2019

  122