Veiligheid

Studie over werkruimtes in 6 Europese landen

Werken zonder vaste werkplaats (telewerken, co-workingcentra, …) zit in de lift. Het verschijnsel wint geleidelijk aan veld in de ondernemingen. Een Europese studie van het observatorium Actineo, een collectief van professionals voor kantoorinrichting, voerde een peiling uit in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Nederland, Spanje en Frankrijk.

De studie werd uitgevoerd bij 2.500 werknemers uit de privé- en openbare sector die in een kantoor werken. Ze vormen een representatieve steekproef van de beroepsbevolking en werden ondervraagd door middel van een onlinevragenlijst. Hierna volgen de resultaten.
 

Werken buiten het kantoor

77% van de Franse werknemers gaat elke dag naar kantoor, in vergelijking met 71% van de Spanjaarden, 70% van de Duitsers en Nederlanders en 65% van de Britten. De Zweden zijn de kampioenen van het werk buiten kantoor: slechts 54% werkt van maandag tot vrijdag in de bedrijfsruimte van hun werkgever.
 

Veralgemening van gedeelde werkkamers

Frankrijk biedt weerstand tegen de veralgemening van de gedeelde kantoorruimtes. Dergelijke ruimtes vormen er wel de meerderheid – 55% van de werknemers delen hun werkruimte – maar een derde van de bedienden heeft er nog recht op een afgesloten eigen kantoor. In Europa doen alleen de Nederlanders het nog beter: daar heeft 36% een eigen kantoor.

In Frankrijk zijn de open spaces of landschapskantoren waar meer dan vier medewerkers samenzitten vrij schaars. 17% van de ondervraagden werkt in een dergelijke ruimte terwijl 38% in kantoren van twee tot vier personen aan de slag is. In het Verenigd Koninkrijk en Spanje komen collectieve kantoren erg veel voor: respectievelijk 73% en 71% van de ondervraagde werknemers heeft er een zitje.
 

Desk sharing

Desk sharing (letterlijk “het delen van een werktafel”), waarbij bedienden zonder vaste stek elke dag van plaats wisselen, blijft in de meeste landen waar de peiling werd gehouden echter marginaal. Alleen in Zweden en in Nederland vindt het ingang voor 21% en 17% van de werknemers. Slechts 11% van de Franse bedienden moet het zonder eigen werktafel doen.
 

Gepubliceerd op 25-11-2014

  201