Thuiswerken: een win-win voor werkgever en werknemer

Bij Wolters Kluwer kunnen werknemers structureel 2 dagen per week thuiswerken. Dat is niet alleen een voordeel voor de werknemer, maar ook voor de werkgever.

Wat zijn de meest gegeerde extralegale voordelen? Het is niet de flitsende bedrijfswagen of de laatste gsm, maar flexibele werktijden en thuiswerken, om zo privé en werk beter op elkaar te kunnen afstemmen en files te mijden (1). Maar hoewel zeer gegeerd, is het voor veel werkgevers toch nog een grote stap om de controle over hun werknemers los te laten. Eén op de drie wil bijvoorbeeld wel thuiswerken, maar mag dat niet van zijn baas. (2) En slechts 18 procent van de werkgevers met meer dan 100 werknemers biedt op dit moment structureel thuiswerk aan. (3) Wolters Kluwer Belgium in Mechelen is daar één van.

De Belgische tak van het kennisbedrijf is goed bereikbaar met de trein en met de auto, maar koos er in 2014 toch voor om flexibele werkuren en structureel thuiswerk in te voeren. De prikklok werd afgeschaft en iedereen die dat wou, kon vanaf dan twee dagen per week van thuis uit werken. Er werd daarvoor al informeel thuis gewerkt, maar toen kwam er een officieel addendum aan de contracten, inclusief arbeidsongevallenverzekering.

Op kantoor verdwenen de vaste bureaus met hun stapels papieren volledig uit beeld. In plaats daarvan kwam een open landschapskantoor met flexplekken en aparte vergaderzalen. Ook managers zitten nu aan flexplekken en hebben geen aparte bureaus meer. Lockers bieden opbergruimte. 

Uit een interne enquête in 2017 bleek dat 91% gebruik maakt van de thuiswerkmogelijkheden. Met als belangrijkste voordelen: verbetering van de work-life balance en minder stress. Ook krijgt 60 % meer werk verzet van thuis uit.

De voordelen van thuiswerken voor werknemer én -gever mogen duidelijk zijn, maar sommige bedrijven komen er toch op terug. IBM was bijvoorbeeld één van de pioniers van het thuiswerken in de jaren tachtig. Als één van de eerste bedrijven zetten ze volop in op e-mail, webcam, videoconferenties en chat. Ze sloten 78 miljoen vierkante meter aan kantoorruimte, wat een kostenbesparing van 92 miljoen euro opleverde. Maar vorig jaar werden 2600 marketingmensen toch terug naar kantoor geroepen, omwille van het gebrek aan “snelle communicatie, wendbaarheid, creativiteit en echte leerervaringen”. "Wij moeten onszelf heruitvinden nu we concurrentie krijgen van nieuwe bedrijven die voornamelijk de focus leggen op artificiële intelligentie. Creativiteit is daarbij de sleutel", klonk het bij IBM. Ook andere Amerikaanse internetgiganten zoals Yahoo, Facebook en Google willen steeds meer mensen terug op kantoor. Werknemers die naar Silicon Valley verhuizen, krijgen daar van Facebook zelfs een extraatje van 10 000 dollar voor op hun rekening gestort.

Bronnen:
(1) Jobat.be, Wat zijn de meest gegeerde extralegale voordelen?, 12/11/2015
(2) De Standaard, 1 op 3 wil en kan thuiswerken, maar mag niet van baas, 13/03/2018
(3) Vias Institute, Waarom en hoe telewerk aanmoedigen in België?
(4) Trends, Pionier thuiswerken IBM legt focus opnieuw op kantoorwerk, 27/3/2017
(5) De Morgen, IBM roept zijn thuiswerkers terug, 27/3/2017
(6) The Guardian, Facebook offers employees $10,000 to live close to the office, 17/12/2015

Lees meer op senTRAL:
Checklist telewerken
Het nieuwe werken - Arbeidsongevallen
Het nieuwe werken - Plan van aanpak
Het nieuwe werken - Psychosociale aspecten
Telewerken: wetgeving
Tips voor managers in Het Nieuwe Werken 
Wat is flexwerk?
Telewerken
 

Gepubliceerd op 19-09-2018

  387