Tolerantie leidt tot meer seksuele intimidatie

Sociale normen zijn extreem belangrijk bij het voorkomen van seksuele intimidatie op het werk. Uit onderzoek van prof. Dr. Kris Hardies (UAntwerpen) blijkt dat wanneer intimiderende acties geaccepteerd lijken door medewerkers, men er zich sneller schuldig aan maakt. Ook bepaalde karaktereigenschappen hebben een invloed. Interessant in deze studie is dat zowel het gedrag van mannen als van vrouwen werd onderzocht. Hoewel mannen vaker verantwoordelijk zijn voor het seksuele intimidatiegedrag op het werk, wordt seksuele intimidatie op het werk ook gepleegd door vrouwen.

UAntwerpen ondervroeg 199 bedienden (96 mannen en 103 vrouwen). In de enquête werd het echte opzet van de studie doelbewust verborgen gehouden. Zo werd getracht de respondenten zo eerlijk mogelijk te laten antwoorden. 53 procent van de ondervraagde mannen en 35 procent van de vrouwen gaf aan het voorbije jaar enkele keren een seksueel getinte mop en opmerking te hebben gemaakt op het werk. 4 procent van de mannen en 1 procent van de vrouwen gaven toe dat zij de voorbije twaalf maanden seksueel getinte berichten of foto’s verstuurd of getoond hebben aan collega’s waar ze geen relatie mee hadden. En 22 procent van de mannen en 7 procent van de vrouwen gebruikte op de werkvloer woorden als “gay” of “homo”.

“Een van de opvallendste resultaten van het onderzoek is het belang van sociale normen”, vertelt Professor Hardies van de faculteit bedrijfswetenschappen en economie in Het Nieuwsblad. “Als werknemers de indruk hebben dat pikante opmerkingen, non-verbale seksuele gebaren of zelfs ongewenst lichamelijk contact getolereerd worden binnen hun werkomgeving, zal men zich daar zelf sneller aan wagen. Willen we seksuele intimidatie echt bestrijden in onze organisaties? Dan is het erg belangrijk dat werknemers assertief reageren als ze dergelijke situaties opmerken. We moeten stoppen met doen alsof er niets aan de hand is. Zolang het aanvaard lijkt in bedrijven, zal het niet verdwijnen.” 

Eigenlijk wilde het onderzoek nagaan in welke mate persoonlijkheidskenmerken een rol spelen wanneer het gaat over seksuele intimidatie. Mensen die minder openstaan voor nieuwe ervaringen of meningen zijn sneller geneigd tot seksuele intimidatie van collega’s, zo blijkt. Maar de bedrijfscultuur speelt nog een veel grotere rol dan persoonlijkheidskenmerken. Het ligt dus niet gewoon aan het karakter, maar vooral aan de omgeving. Dat de sociale normen zo’n grote rol spelen is eigenlijk goed nieuws. De bedrijfscultuur heb je als werkgever wel in de hand. 

In het onderzoek wordt de hele waaier van gedragingen onderzocht. Van verbale seksuele agressie tot ongewenste gedragingen. Dat laatste komt gelukkig veel minder voor. Maar ook de verbale variant kan je als bedrijfsleider beter vermijden. Uit eerder onderzoek is gebleken dat werknemers die er slachtoffer van worden een lage jobtevredenheid en een slechtere mentale gezondheid.

Het onderzoek kan u lezen op website van ScienceDirect: "Personality and Individual Differences" (Engels)
 

Gepubliceerd op 20-08-2019

  39