Top 10 van de genomen maatregelen tijdens hittegolf. Kreeg u ook een ijsje?

Te warm om te werken? Om de maximumtemperatuur die werken toelaat te meten, is een toestel nodig, namelijk een wet bulb globethermometer (WBGT), die rekening houdt met verschillende factoren: temperatuur, maar ook luchtvochtigheid en luchtsnelheid. Worden de maximumwaarden, afhankelijk van het soort werk van 18 tot 29 WBGT, overschreden, dan moet de werkgever een aantal maatregelen nemen. Uit een enquête die het Neutraal Syndicaat voor zelfstandigen (NSZ) de afgelopen week afnam en waaraan 402 bedrijven deelnamen, blijkt dat 97 procent van de werkgevers dat ook doet: vooral het voorzien van extra drank, het inlassen van extra pauzes en het plaatsen van ventilatoren en airco. Bij driekwart van de werkgevers mogen de werknemers dezer dagen ook luchtiger gekleed gaan werken.

Volgens de enquête is dit de top 10 van de genomen maatregelen:
  1. Extra drank voorzien: 84 procent
  2. Extra pauzes voorzien: 64 procent
  3. Airconditioning voorzien of hoger zetten: 42 procent
  4. Ventilatoren voorzien: 37 procent
  5. IJsjes aanbieden: 29 procent
  6. Andere uurroosters gebruiken (bijv. vroeger beginnen en stoppen): 28 procent
  7. Lager werktempo hanteren: 23 procent
  8. Fruit aanbieden: 17 procent
  9. Zonnewering plaatsen: 15 procent
  10. Hoofddeksels aanbieden: 8 procent
Driekwart van de ondernemingen staat het nu ook toe dat hun medewerkers luchtiger gekleed naar het werk komen dan normaal. 64 procent van de ondernemingen heeft er momenteel ook niets op tegen dat hun mannelijke medewerkers met een korte broek naar het werk komen. Het gaat daarbij dan wel niet om een sportshort, maar om een geklede bermuda.

Wil u graag weten wanneer welke maatregelen wettelijk verplicht zijn en bij welke temperaturen? Hiervoor verwijzen we u graag door naar het nieuwsbericht: "Werken bij warm weer: een opfrissing"
Case study: Universiteit Gent verkort werkdag door hittegolf
Een voorbeeld van het "andere uurrooster" vinden we terug bij de Universiteit van Gent. Zolang het KMI code oranje heeft voorspeld, mogen werknemers ervoor kiezen om vroeger aan hun werkdag te beginnen en maar zes uur per dag te werken.

Alle werknemers, ongeacht de vakgroep, faculteit, afdeling of directie waarvoor ze werken, mogen 's ochtends om 7 uur al aan hun werkdag beginnen en al om 13 uur naar huis gaan.

De regeling geldt voor alle personeelsleden, voor zover hun functie dat toelaat. ‘Personeel dat dieren verzorgt in onze labo’s, kan bijvoorbeeld niet zomaar de deur om 13 uur achter zich dichttrekken’, verduidelijkt persmedewerker Stephanie Lenoir in De Standaard. ‘Het is ook geen verplichting, iedereen kiest zelf hoe hij/zij het liefst de dag indeelt.’

‘Veel van onze gebouwen zijn ouder en raken minder goed gekoeld’, aldus Lenoir, die benadrukt dat het niet om een nieuwe maatregel gaat. ‘Tot vorig jaar kon elke leidinggevende er zelf over beslissen voor zijn eigen personeel. Dat leverde situaties op waarbij voor mensen die op dezelfde gang werkten een andere regeling gold. Daarom hebben we dit jaar voor de eerste keer gekozen voor een uniform beleid voor heel de universiteit.’

Lukt dat dan zomaar, een uur minder lang werken en evenveel gedaan krijgen? ‘We denken dat het in deze hitte productiever is om wat minder lang te werken en vooral op uren dat het nog koeler is’, aldus Lenoir. ‘We zitten nu ook in een kalmere periode, midden in het academiejaar zou dat moeilijker zijn en in volle examenperiode zou het helemaal niet lukken.’

Gepubliceerd op 01-08-2018

  317