Veiligheid

Turkije: “Sportende ambtenaar mag een uur later komen werken”

Ambtenaren in de Turkse provincie Edirne mogen een uur later komen werken als ze ’s morgens gaan sporten. Gouverneur Dursun Ali Sahin hoopt met die maatregel het probleem van de stijgende obesitas aan te pakken.

Sport-werk balans? 

Sporten is een van de sleutelelementen van een gezonde levensstijl. Zeker de werknemers die een zittend beroep uitvoeren, kunnen door te sporten hun gebrek aan beweging op het werk compenseren. Maar sporten vereist tijd en is niet altijd praktisch in te plannen op een gemiddelde werkdag. 
 
In de Turkse provincie Edirne (in het noordwesten van het land) kunnen ambtenaren dat excuus echter niet langer inroepen: gouverneur Dursun Ali Sahin geeft hen toestemming om een uurtje later aan de werkdag te beginnen wanneer ze ’s morgens gaan sporten. 

Obesitas bestrijden

Obesitas is een groeiend probleem, en dat is niet anders in Turkije. Uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bleek dat in 2014 meer dan zestig procent van de Turkse volwassenen met overgewicht kampt (bmi hoger dan 25), van wie bijna de helft obees is (bmi hoger dan 30). De WHO voorspelt dat tegen 2030 51 procent van de mannen en 25 procent van de vrouwen obees zal zijn, als er geen serieuze stappen worden ondernomen om de trend om te buigen.
 
Het is ook niet de eerste gezondheidsmaatregel die Sahin in het leven roept om de stijgende obesitas tegen te gaan. Eerder dit jaar communiceerde hij al dat in de toekomst de eerste drie verdiepingen bij publieke gebouwen niet zouden worden bediend door de lift, met uitzondering voor rust- en ziekenhuizen. Daarvoor plaatste de gouverneur al een gedeeltelijk verbod op suiker en zout bij restaurants en cafés.
 
Meer info op senTRAL:
 

Gepubliceerd op 21-08-2015

  120