Veiligheid

Tweede maand gewaarborgd loon bij ziekte komt er niet

De extra maand loon die werkgevers vanaf 1 januari 2016 zouden moeten ophoesten als een werknemer ziek is, komt er niet. Dat bevestigt minister van Werk Kris Peeters (CD&V) in De Morgen. ‘Alweer een opdoffer voor de werknemers’, vindt het ACV.

Vandaag geldt dat als je ziek valt, de werkgever het loon van de eerste maand volledig uitbetaalt op voorwaarde dat je bediende bent. Bij arbeiders is dat slechts twee weken. Daarna springt het Rijksinstituut voor Ziekte en Invaliditeit (RIZIV) bij. In het regeerakkoord staat dat werkgevers bij ziekte minstens twee maanden het loon moeten doorbetalen. Hierdoor zou het statuut van arbeiders en bedienden meer gelijk worden getrokken. Daarnaast kan het RIZIV 354 miljoen euro besparen en zouden werkgevers meer inzetten op preventie van ziekteverzuim, omdat ze anders zelf moeten opdraaien voor de kosten.

Afschaffing maatregel

Maar de maatregel, die bakken kritiek kreeg van werkgevers, wordt afgeschaft. 'Het gewaarborgd loon zal er niet meer komen. Dat is vorige week zo beslist', bevestigt het kabinet van Peeters in de krant. De regering belooft wel dat werkgevers op andere manieren zullen worden 'geresponsabiliseerd'.

Karel Van Eetvelt van Unizo reageert opgelucht. "Dit was geen slimme maatregel, want hij zou de loonlastenverlaging voor een groot deel ongedaan hebben gemaakt. Bovendien zouden sommige werkgevers hun zieke werknemers zwaar onder druk zetten om terug te komen werken, hoewel zij daar nog niet klaar voor zouden zijn." Ook Bart Buysse van het VBO reageert positief: "Dit hing als een zwaard van Damocles boven het hoofd van de werkgevers."

Vakbonden zijn teleurgesteld. 'De twee maanden gewaarborgd loon waren het enige lichtpuntje voor werknemers in het regeerakkoord. De werkgevers halen hun slag weer thuis, na het competitiviteitspact, de indexsprong en de taxshift', zegt het ACV.

Job weigeren

Het is niet de enige besparing die de regering-Michel doorvoert in de sociale zekerheid. Vorige week lekte al uit dat de federale regering gaat knippen in de uitkering van langdurig zieken. Als een arts vindt dat zij nog kunnen werken, worden zij voortaan begeleid naar een andere baan. Als ze daarbij niet meewerken of een job weigeren, verliezen ze 10 procent van hun uitkering. Over dit onderwerp verscheen eerder al een nieuwsbericht op senTRAL.

 

Gepubliceerd op 06-08-2015

  319