Vanaf maandag 23/11 weer meer COVID-19-testen (ook op het werk)

 De Interministeriële Conferentie van de Ministers van Volksgezondheid heeft beslist de teststrategie opnieuw aan te passen. Ten gevolge van de opschaling en de optimalisering van de PCR-testcapaciteit in ons land, zullen vanaf 23 november 2020 alle asymptomatische hoogrisicocontacten opnieuw getest worden via PCR.
 
 

Een hoogrisicocontact (HRC) is een cumulatief contact met een COVID-19 positieve persoon van minstens 15 minuten binnen een afstand van 1,5 meter, behalve bij correct gebruik van een mondneusmasker door beide personen. Ook een reis in een rode zone in het buitenland kan op basis van de informatie op het in te vullen Passenger Locator Form (PLF) beschouwd worden als een hoogrisicocontact.

Op de werkplek

Als het hoogrisicocontact plaatsvond op het werk, dan zorgt de arbeidsarts voor de contact tracing. De werknemer wordt op de hoogte gebracht en krijgt zowel een quarantaineattest voor tien dagen als een sms-code voor uitvoering van een PCR-test op dag 7, beginnend de dag na het hoogrisicocontact.

  • Is de PCR-test negatief en heeft de werknemer geen symptomen, dan kan hij/zij uit quarantaine, maar benadrukken we het belang van het aanhouden van extra waakzaamheid tot in totaal veertien dagen na de dag van het laatste hoogrisicocontact.
  • Is de PCR-test positief, dan wordt de werknemer in isolatie geplaatst voor minstens zeven dagen vanaf de dag dat de test is afgenomen. Heeft de werknemer op het einde van deze zeven dagen geen symptomen, dan kan hij/zij uit isolatie.


Auteur: Edelhart Kempeneers – medisch directeur Attentia

Gepubliceerd op 19-11-2020

  310