Vanaf vandaag keuzemenu achter Belgische noodnummers

 Vanaf 11 februari kan iedereen in België zowel 112 als 101 bellen in een noodsituatie. Beide noodnummers leiden naar zowel brandweer, ambulance als politie via een keuzemenu, en u wordt ook geholpen als u geen of de verkeerde keuze zou maken.
 
 

Het keuzemenu helpt vermijden dat uw oproep wordt doorgeschakeld van 112 naar 101 of omgekeerd. Het menu lijkt op dat van de app ‘112 BE’, waarmee je de vereiste hulp (ambulance, brandweer of politie) kiest aan de hand van icoontjes. Zowel via de app als het telefonische keuzemenu wordt u onmiddellijk in contact gebracht met de bevoegde noodcentrale. Ook als het niet lukt om een keuze te maken of als u de verkeerde keuze zou maken krijgt u altijd een operator aan de lijn.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt de boodschap in het Nederlands en het Frans gegeven; in de provincie Luik in het Frans en het Duits.

De algemene regel was: bel 112 voor noodhulp tenzij je specifiek de politie wilde oproepen - dan belde je beter 101. Maar vanaf vandaag is dat onderscheid dus minder relevant omdat niet meer moet worden doorgeschakeld als je het verkeerde nummer belt. Dat kan kostbare tijd besparen.

U vindt meer uitleg op de website 112

Samengevat, voor dringende noodhulp hebt u deze mogelijkheden om de hulpdiensten te bereiken:

  • telefoon 112 (of 101) -> wacht op keuzemenu ‘noodcentrale’ voor ambulance (druk 1), brandweer (druk 1) of politie (druk 2)
  • app 112 op uw smartphone
 

Gepubliceerd op 11-02-2020

  64