Veiligheid

Veilig werken met bleekwater

Javel of bleekwater is een oplossing van natriumhypochloriet in water. Het wordt gebruikt als bleekmiddel en als ontsmettingsmiddel. 

Er gebeuren vaak ongevallen als gebruikers bleekwater mengen met een zuur of bij het reinigen van de toiletpot, als men bleekwater na een ontkalker gebruikt. Het zuur van de ontkalker werkt in op het bleekwater, waarbij chloordampen vrijkomen.
 
Gebruik dus nooit bleekwater in combinatie met andere producten, zoals een ontstopper of een ontkalker. 
 
Maar bij een geconcentreerde oplossing kan soms chloordamp vrijkomen zonder dat het bleekwater met een ander product werd gemengd.
 
Dit zijn de symptomen en maatregelen: 
  • Het eenmalig inademen van chloor kan aanleiding geven tot irritatie van de bovenste luchtwegen met tranende ogen, neusloop, een prikkelende keel en hoest. Als u de plaats van het ongeval onmiddellijk verlaat, zullen over het algemeen de symptomen spontaan verdwijnen na enkele uren. 
  • Als een prikkeling in de keel of mondholte ervaren wordt, dan kan de mond met water gespoeld worden. Mocht de neus geprikkeld zijn, dan kunt u deze uitspoelen met water.
  • Wanneer de blootstelling echter langdurig is of wanneer de betrokken persoon aan astma lijdt, kunnen meer uitgesproken ademhalingsklachten optreden die een medische behandeling noodzakelijk maken.
  • Een doktersadvies is aangewezen wanneer van in het begin hevige klachten optreden (indruk te verstikken, moeilijkheden om te ademen) of indien klachten langer dan zes uren na de blootstelling aanhouden. Voor mensen die allergisch zijn of die astma hebben is het beter niet af te wachten maar dadelijk naar de dokter te gaan.

Gepubliceerd op 14-03-2016

  935