Veiligheid

Veiligheidsmaatregelen Belgisch spoornet na treinramp Buizingen

Welke lessen hebben NMBS en Infrabel getrokken uit de treinramp in Buizingen (2010)? Luc Lallemand van Infrabel maakte woensdag bekend dat het Belgische spoorwegennet tot bij de veiligste in Europa behoort. Dat stelt hij op basis van de intrede van het nieuwe veiligheidssysteem ETCS. Op het vlak van het aantal kilometers spoor uitgerust met het nieuwe veiligheidssysteem ETCS is België koploper.

Lessons learned na treinramp Buizingen

In 2010 reed in Buizingen een trein door het rode licht, wat leidde tot de zware treinramp. Na dit ongeval hebben Infrabel en NMBS versnelde maatregelen doorgevoerd om de spoorveiligheid te verhogen. Eind 2015 zullen alle geplande uitrustingen voorzien worden van het automatisch stopsysteem TBL1+.
 
Er werd een planning uitgewerkt om alle treinen uit te rusten met een nieuw Europees veiligheidsysteem, het European Train Control System of ETCS. Dat garandeert een permanente controle en snelheidsbewaking van de treinrit en zorgt voor een automatische remming wanneer de trein voorbij een rood sein rijdt, of zich niet aan de toegelaten maximumsnelheid houdt.
 
Nu al zijn in ons land 443 km spoorlijnen uitgerust met ETCS. Tegen 2022 zullen er 1.345 km bijkomen.

Effect?

Dat de maatregelen effect hebben, moet blijken uit de dalende trend van het aantal seinoverschrijdingen. In 2010 daalde dit aantal met een derde op de hoofdspoorwegen. Maar vorig jaar deed er zich weer een stijging voor. Vorig jaar waren op die hoofdspoorwegen nog 66 overschrijdingen. Op de minder risicovolle nevensporen, zoals in rangeerstations, gaat het aantal overschrijdingen in stijgende lijn. Infrabel en de NMBS blijven maatregelen nemen om het aantal overschrijdingen naar beneden te krijgen.
 
Jo Cornu en Michel Bovy (NMBS) moesten in de Kamer een stand van zaken geven over de uitvoeringen van de aanbevelingen die de speciale Kamercommissie Spoorveiligheid destijds deed. Van de 81 aanbevelingen die Infrabel kreeg, zijn er 36 uitgevoerd, de andere 45 zijn in uitvoering.

Meer info op senTRAL:

Gepubliceerd op 16-03-2015

  295