Veiligheid

Verbeter akoestiek, verminder Stress

Stress Research Institute, een vooruitstrevend Zweeds kenniscentrum gericht op stress, slaap en gezondheid op de afdeling Social Science aan de Universiteit in Stockholm heeft bij een nieuw crossover onderzoek in een kantoorgebouw in Sundbyberg de link tussen akoestiek en stress onderzocht.

Het instituut, dat vooroploopt en gespecialiseerd is in onderzoek met betrekking tot stress, werk en gezondheid is daarbij tot de conclusie gekomen dat een goede akoestiek kan leiden tot 30% minder afleiding en stress.
Een crossover onderzoek is een relatief nieuwe methode van onderzoek op locatie. Dit onderzoek heeft deze methode toegepast door gedurende het weekend op twee verdiepingen de wanden en plafonds te vervangen. Op de ene verdieping werd de shift gemaakt naar geluidsabsorberende plafonds en wanden, op de andere verdieping daarentegen werd gekozen voor harde wanden en plafonds.
De belangrijkste bevindingen waren:

  • 30% minder verstoringen in het algemeen
  • 29% minder verstoringen dichtbij
  • 22% minder verstoringen op afstand
  • 15% minder cognitieve stress
Ander onderzoek heeft aangetoond dat door allerhande verstoringen gemiddeld 86 minuten per dag verloren worden door afleiding. Een verbetering van dertig procent zou dit verlies al kunnen terugdringen tot één uur per dag.

De onderzoekers melden ook dat zij als deel van hun onderzoek de norm: NBN EN ISO 3382 Geluidsleer (Meting van de ruimte-akoestische parameters) getest hebben en dat deze sterk overeenkomt met de bevindingen die algemeen gerapporteerd worden door medewerkers.

Zie ook: NBN EN ISO 3382 Geluidsleer - Meting van de ruimte-akoestische parameters

Gepubliceerd op 17-08-2016

  247