Vijf veiligheidstips voor nieuwe werknemers

Het Canadese WorkSafe BS “What I know now” verzamelt online quotes van ervaren werknemers om jonge of nieuwe werknemers bewust te maken van het belang van veiligheid. We selecteren enkele tips vermeld op de website. bron foto: Fotolia

1. Praat over veiligheid

Jonge werknemers die voor het eerst gaan werken, kunnen mogelijk veilige en onveilige situaties moeilijker van elkaar onderscheiden. Daarom is het belangrijk om open communicatie aan te moedigen, zodat de nieuwelingen niet bang zijn om de nodige vragen te stellen aan de meer ervaren collega’s.  hoe pak je dat concreet aan? 
 • Voorzie een meter of peter voor de nieuwe werknemer.
 • Betrek nieuwe werknemers vanaf dag 1 bij het maken van beslissingen over veiligheid. 
 • Maak nieuwe werknemers extra goed zichtbaar, bv. door een hoofddeksel in een opvallende kleur, een naamkaartje,… zodat iedereen weet dat hij of zij nieuw is. 
 • Observeer nieuwe werknemers en geef constructieve feedback over wat er goed gaat, maar corrigeer ook wat beter kan. 
Onderaan op de website "What I know now" staan quotes van werknemers waarin ze tips geven voor jonge werknemers vanuit hun eigen ervaringen. 

2. Veiligheid start op dag 1

Meer dan de helft van de arbeidsongevallen met jonge werknemers in Canada vindt plaats in het eerste half jaar van tewerkstelling. Om dit te voorkomen, moet de werkgever de nieuwe werknemer voorbereiden op de job alvorens dat hij of zij start met werken. Voorzie de nodige opleidingen en test de kennis en vaardigheden van de werknemer na afloop van de opleiding. Houd schriftelijk bij welke trainingen de nieuwe werknemer volgde. 
 

3. Verduidelijk iedereens verantwoordelijkheden

De werkgever is verantwoordelijk voor het uitvoeren van een dynamisch risicobeheersingssysteem en moet de nodige maatregelen en middelen voorzien die werknemers in staat stellen om veilig te werken. 
 
Maar ook werknemers moeten hun verantwoordelijkheid nemen om tijdens de uitvoering van hun job zo  veilig mogelijk te werk te gaan (Welzijnswet, artikel 6). Geef deze boodschap ook door aan de nieuwe werknemers. 
 

4. Schenk aandacht aan de meest voorkomende arbeidsongevallen

Sommige verwondingen komen vaker voor bij jongeren. Enkele voorbeelden van activiteiten die vaak tot ongevallen leiden zijn: 
 • het betreden van ladders;
 • het tillen en heffen van zware objecten
 • contact met chemische agentia;
 • snijden met messen of andere scherpe voorwerpen;
 • contact met hete substanties of voorwerpen;
 • gebruik van elektrisch gereedschap;
 • gebruik van bewegende machines;
 • gebruik van heftrucks. 
 

5. Oefen met de “Spot the hazard challenge”

WorkSafe BC lanceerde de “Spot the hazard challenge”, een interactieve oefeningstool om risico’s te leren erkennen. Hier kunnen jonge werknemers de risico’s aanduiden in vier verschillende werkomgevingen: buiten als groenwerker, in de keuken, in een restaurant en in een magazijn.

Meer tips (Engelstalig) kan je terugvinden op de website "What I know now". 


Meer info op senTRAL: Jonge werknemers (thematische fiche) 
 
 

Gepubliceerd op 27-08-2018

  444