Veiligheid

Vijf weetjes over exoskeletons

Ergonomiesite.be publiceerde de meest gestelde vragen over exoskeletons. Hieruit selecteerden we 5 weetjes over exoskeletons. 

Exoskeletons zijn omhullingen ter bescherming van het lichaam. Steeds meer Belgische bedrijven experimenteren met exoskeletons op de werkvloer. Net zoals bij alle nieuwe ontwikkelingen, moeten we ook bij exoskeletons ook stilstaan bij de nieuwe risico’s die kunnen ontstaan:
  1. Er wordt niet verwacht dat de rugspieren gaan verzwakken door het dragen van een exoskelet. Braces tijdens het werk worden afgeraden omdat de spieren mee verzwakken. Een exoskelet verschilt echter van een brace, omdat deze geen beweging immobiliseren. Werknemers met een exoskelet blijven de normale bewegingen uitvoeren, deze worden enkel ondersteund. Uit onderzoek blijkt dat de spieren bij het dragen van een exoskelet in de praktijk 10% minder hard moeten werken. De rugspieren blijven dus het meeste werk nog steeds zelf doen. 
  2. Een exoskelet dient ter preventie van fysieke klachten, niet als remedie. Arbeidsongeschikte werknemers kunnen niet terug aan de slag met een exoskelet. Bij wie tillen een risico vormt omwille van een medische situatie, zal dat eveneens blijven met een exoskeleton. Bovendien kunnen mensen met implantaten (borst/hart) last krijgen van huidirritatie als ze met een extern harnas rond de romp en borst moeten werken. 
  3. Gebruikerstesten zijn noodzakelijk. Met een exoskelet zal de werknemer minder fysieke belasting ervaren. Maar anderzijds moet getest worden of het exoskelet geen hinder veroorzaakt, zoals een slechte pasvorm, drukpunten,…
  4. Ook met een exoskelet blijft het aanbevolen om maximaal 25 kg te tillen. Bij frequent tillen is het zelfs aangeraden om lasten te beperken tot 15 kg. Een passief exoskelet dient om de mens te ondersteunen, niet om de productiviteit op te drijven door onaanvaardbaar hoge gewichten in te voeren.
  5. Een exoskelet is zowel een arbeidsmiddel als een PBM. Dit wijst er op dat een exoskelet niet de eerste of enige oplossing kan zijn in een preventiebeleid. Het blijft nog steeds prioriteit om eerst maatregelen op collectief niveau te treffen, zoals het vermijden van tillen door jobrotaties en het ergonomisch optimaliseren van de werkplekken. 
Meer info op senTRAL:

 

Gepubliceerd op 31-05-2018

  295