VITO en Centexbel gaan mondmaskers helpen certificeren

 Nu de vraag ongekend hoog is en Belgische bedrijven zelf een massaproductie van professionele mondmaskers voor zorgpersoneel opstarten, is er nood is aan een gedegen en geaccrediteerde kwaliteitscontrole. VITO gaat deze rol vervullen.
 

Er is in België immers nog geen geaccrediteerd labo voor kwaliteitstests op halfgelaatsmaskers van de types FFP1, FFP2 en FFP3. Dat gebeurde tot nu altijd in buitenlandse laboratoria.

Maar intussen heeft een aantal Vlaamse bedrijven plannen voor massaproductie van deze mondmaskers. Vlaams minister voor Economie Hilde Crevits klopte daarom aan bij VITO met de vraag de rol van kwaliteitstesten voor certificatie op zich te nemen.

Gert Otten van VITO:  “Als referentielabo hebben we veel ervaring met metingen van aerosolen en van gassen. Ook beschikken we op dit vlak al over infrastructuur en expertise waarmee we bijvoorbeeld voor bedrijven allerhande testen rond luchtzuiveringstechnieken uitvoeren. De controle van mondmaskers is een uitbreiding hierop. VITO gaat hiervoor ook samenwerken met Centexbel. Om aan de Europese norm (EN149:2001) te voldoen moeten deze mondmaskers slagen op een uitgebreide reeks testen. In eerste instantie controleren we of ze de virusdeeltjes tegenhouden. Dat gebeurt met partikels van vergelijkbare grootte onder de vorm van een aerosol, bij hoge concentratie. De aerosol wordt door een beademingstoestel aangezogen en blootgesteld aan een dummyhoofd met masker op.”

Maar er zullen ook andere testen worden uitgevoerd, bijvoorbeeld van de sterkte van het materiaal, de mogelijkheid om het mondmasker correct aan- en af te zetten en de praktische bruikbaarheid.

De Europese Commissie heeft de norm vereenvoudigd omwille van de hoogdringendheid, waarbij gefocust wordt op kritische veiligheidstesten. Er wordt alles aan gedaan om deze testinfrastructuur voor mondmaskers zo snel mogelijk voor deze ‘covid-19-norm’ klaar te hebben.


Auteur: Joris De Vroey

Gepubliceerd op 29-04-2020

  71