Veiligheid

Voldoet uw kerstversiering aan de arbeidsveiligheid?

In december versieren veel organisaties de werkplaats met kerstdecoratie. Ook op het werk mag de kerstsfeer immers merkbaar zijn, maar vergeet daarbij zeker niet de veiligheidsrisico’s.

Brandveilige kerstmaterialen

De werkgever is verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving en dat geldt ook bij een werkplaats versierd met kerstdecoratie. Dat betekent onder meer dat de gebruikte materialen moeten voldoen aan de brandveiligheid. Een klein vonkje kan al grote gevolgen hebben. Om te voorkomen dat er brand uitbreekt en medewerkers of bezoekers verwondingen oplopen, gebruikt u enkel kerstversiering die geïmpregneerd is of van brandvertragend materiaal is gemaakt. Ook bij de aanschaf van een kerstboom en losse dennentakken moet u aan de brandveiligheid denken. Vraag daarom bij de leverancier nadrukkelijk naar artikelen met een brandvertragende kwaliteit.

Kerstboom mag vluchtroute niet blokkeren

Ook bij het plaatsen van een kerstboom moet u de nodige veiligheidsmaatregelen nemen. Zorg ervor dat de kerstboom de vluchtroute niet blokkeert. Plafondversieringen moeten hoog genoeg hangen om ervoor te zorgen dat niemand ertegenaan kan lopen. Zorg verder dat de versiering niet in aanraking kan komen met lichtbronnen die warm worden (zoals spots). 
 

Gepubliceerd op 09-12-2014

  370