Vonnis over arbeidsongeval met plooibank: stagiair is medeverantwoordelijk


(foto: archief 'Vraag & Aanbod')

 Een negentienjarige leerling van een school uit Bilzen verminkte zijn hand op een stageplaats bij een metaalbewerkingsbedrijf in Diepenbeek. Door een verkeerd manoeuver bij een plooimachine verloor hij zijn rechterpink, raakte hij ernstig gewond aan verschillende andere vingers, en werd zijn linkerpols bijna doorgesneden. Hij had per ongeluk de voetbediening van de machine ingedrukt toen hij een correctie wilde uitvoeren. De plooibank was al 35 jaar bij de firma in gebruik.


De leerling zat in het vijfde middelbaar en had zelf geen stageplaats gevonden. Daarom werd het bedrijf uit een lijst van beschikbare stageplaatsen gekozen. Door het ongeval heeft hij blijvende hinder bij het schrijven en typen, kan hij een computer enkel nog gebruiken met een aangepaste muis, en kan hij geen zware fysieke arbeid meer uitvoeren.

Het slachtoffer dagvaardde zowel de zaakvoerder van het bedrijf, de firma zelf als de directeur van de school en van de scholengemeenschap. De procureur vorderde een geldboete van 20.000 euro tegen elk van de aangeklaagden. De advocaat van het slachtoffer voerde onder meer een gebrekkige risicoanalyse aan, en stelde dat het bedrijf nooit op de lijst van stageplaatsen had mogen staan. De procureur verklaarde  in ‘Het Nieuwsblad’  dat er cruciale veiligheidsmaatregelen ontbraken: een aangepaste beveiliging, een goed functionerende noodknop en de nodige veiligheidsinstructies. Bovendien had de school geen introductiesessie georganiseerd, noch een onderzoek naar de veiligheidsmaatregelen bij het bedrijf ondernomen.
 
Op 17 januari velde de rechtbank haar vonnis.

De rechtbank oordeelt dat het bedrijf de veiligheidsrisico’s voor de stagiair verkeerd had ingeschat. Toch wordt de leerling voor een deel ook zelf schuldig geacht. “Hoewel hij nog jong en onervaren was, moet hij geweten hebben dat het onveilig en niet de bedoeling was om met zijn handen en armen onder het mes te komen. Hij had dat moeten afleiden uit de uitleg van de zaakvoerder en een werknemer.”

De leerling krijgt een voorlopige schadevergoeding van 3.600 euro toegewezen.

Gepubliceerd op 20-01-2020

  103