Veiligheid

Voorkom inademing vervuilde lucht, schakel airco uit tijdens files

Wie dagelijks in de file staat, kan maar beter de airco of ventilatie uitschakelen om te voorkomen dat de giftige dampen van buiten zich in de wagen verspreiden. Dat blijkt uit een onderzoek van de Britse Universiteit van Surrey.

Mobiele medewerkers zoals account managers, chauffeurs of leveranciers, brengen een groot deel van hun werktijd door in de wagen. Maar ook medewerkers die de auto gebruiken voor hun woon-werkverkeer, lopen een risico. 

Groot risico

De Wereldgezondheidsorganisatie maakte eerder bekend dat luchtvervuiling in de top tien van grootste risico’s staat. Elk jaar sterven er maar liefst zeven miljoen mensen ten gevolge van blootstelling aan luchtvervuiling.

Ophoping vervuilde lucht bij stilstaand verkeer

Aan het rode licht of in de files is de kans groot op vervuilde lucht. In zulke situaties staan wagens stil, terwijl de motors vaak blijven draaien. Daardoor hopen de uitlaatgassen zich op en wordt de buitenlucht vuiler dan de lucht binnen in de wagen.

Prashant Kumar, onderzoeker aan de Surrey Universiteit: “Automobilisten die voor het stoplicht staan, worden aan 29 keer zo veel schadelijke deeltjes blootgesteld dan automobilisten die rijden”.

Preventie

Daarom geeft de onderzoeker enkele tips mee om te voorkomen dat je blootgesteld wordt aan vuile lucht tijdens het stilstaan:

  • Schakel airco of ventilator uit. Ook de ramen blijven best gesloten.
  • Laat de lucht in de auto hercirculeren en haal geen nieuwe lucht binnen, als je toch de airco wil laten aanstaan.
  • Houd een zo groot mogelijke afstand met de andere wagens.

Toekomst

Autofabrikanten zouden het probleem kunnen oplossen door bv. een aangepast ventilatiesysteem te installeren in wagens. Wanneer de snelheid van een auto daalt tot lager dan 10 km/uur, zou de ventilator automatisch moeten kunnen overschakelen op interne luchtcirculatie. Een ander idee is om wagens te voorzien van een filter om vuile luchtdeeltjes tegen te houden.

Idealiter daalt de vervuilende uitstoot van wagens in de toekomst, bv. door gebruik van elektrische wagens. Op die manier komt er een einde aan de blootstelling aan vuile lucht voor zowel automobilisten als voor fietsers en voetganger.

Meer info op senTRAL:
Algemeen voorkomende types van luchtverontreiniging (In de praktijk) 
Europese Raad akkoord met nieuwe limieten voor luchtvervuiling (Nieuws Milieu, 17‑12‑2015) 
Beroepsziekten - Luchtweg- en longaandoeningen (In de praktijk) 
 

 

Gepubliceerd op 28-09-2016

  220