Veiligheid

Voormalige bestuurders van Pirelli veroordeeld: "dood door schuld" ten gevolge van blootstelling aan asbest

Een Italiaanse rechtbank sprak onlangs gevangenisstraffen uit voor elf voormalige bedrijfsleiders van de bandenreus Pirelli, waaronder twee vroegere CEO's. Zij werden veroordeeld voor dood door schuld van een twintigtal werknemers die tussen 1979 en 1989 aan asbest werden blootgesteld in twee Pirellifabrieken in Milaan.

Alle beschuldigden waren op het ogenblik van de feiten lid van de Raad van Bestuur van Pirelli. De straffen gaan van 3 jaar tot 7 jaar en 8 maanden gevangenis (voor de vroegere CEO Luciano Isola).

De beschuldiging luidde dat de arbeiders van de Pirellifabrieken in Milaan "massaal en herhaaldelijk" werden blootgesteld aan asbest, wat ernstige tumoren of dodelijke mesotheliomen tot gevolg had. Er zouden geen maatregelen genomen zijn om hen tegen die blootstelling te beschermen.
 
De rechtbank veroordeelde de beschuldigden en Pirelli ook tot het betalen van € 520.000 aan schadevergoedingen: € 200.000 voor de echtgenote en de dochter van een van de slachtoffers, € 300.000 voor het Istituto Nazionale per l'Assicurazione contro gli Infortuni sul Lavoro (Inail) en € 20.000 voor slachtofferverenigingen. De definitieve schadevergoedingen zullen worden bepaald tijdens een burgerlijk proces. De rechthebbenden van sommige slachtoffers hebben al afzonderlijke schikkingen gesloten. 
 
De motivering van de uitspraak werd nog niet openbaar gemaakt. De verdediging zal in beroep gaan: "op basis van de wetenschappelijke bewijzen die momenteel beschikbaar zijn en tijdens de pleidooien werden aangevoerd, zijn wij ervan overtuigd dat onze cliënten correct gehandeld hebben."

Amianto a Milano, "fu omicidio colposo": condanne fino a 7 anni per 11 ex manager Pirelli, La Repubblica Milano, 15 juli

Amianto : condannati undici ex dirigenti Pirelli, ANSA Lombardia, 15 juli

Gepubliceerd op 04-08-2015

  290