Veiligheid

Waarom gebabbel op kantoor zo afleidend is

Kunt u zich niet concentreren op het werk door het gebabbel van collega’s? In een lawaaierige café zou het beter moeten gaan. Want irrelevante gespreken leiden minder af dan pratende collega’s.

Rinkelende telefoons, rammelende toetsenborden, de printer … het zijn allemaal potentiële afleiders in een kantooromgeving. Wetenschappers hebben de impact onderzocht van achtergrondrumoer op de concentratie. Conclusie: hoe betekenisvoller het rumoer, hoe storender.
 

Welk soort geluid stoort het meest?

Akoestische wetenschappers onderzochten, onder leiding van onderzoekers van de Yamaguchi Universiteit in Japan, de effecten van achtergrondrumoer op de concentratie. Ze wilden achterhalen welk soort geluid mensen het meest stoort. 
 
Als onderdeel van het onderzoek namen de onderzoekers een psychologische test af bij vrijwilligers. Tijdens die test moesten die betekenisvolle informatie filteren uit achtergrondrumoer. Tijdens de eerste test moesten de vrijwilligers het aantal keren in tien minuten tijd tellen dat zij een rood vierkantje op het scherm zagen verschijnen. In een tweede, op geluid gebaseerde test moesten zij een opvallend geluid herkennen in een waas van achtergrondrumoer. Dat rumoer kon bestaan uit betekenisloos achtergrondgeluid, muziek, of uit woorden met een betekenis, uitgesproken door zowel mannen als vrouwen.
 

Betekenisvol geluid grootste stoorzender

De vrijwilligers moesten aangeven hoe hinderlijk zij de geluiden vonden terwijl elektroden op hun hoofd hun hersenactiviteit registreerden. Zo kwamen de onderzoekers erachter dat mensen geluiden hinderlijker vinden naarmate ze meer betekenis hebben. 

Muziek of flarden van gesprekken bleken voor veel meer afleiding te zorgen bij de deelnemers. Dat bleek ook uit de EEG’s die de elektroden hadden vastgelegd: een betekenisvol geluid zorgde voor een dip in de geregistreerde breinactiviteit. Die dip wees op een verstoring van de aandachtsboog en het concentratievermogen. Oftewel: betekenisvol geluid stoort meer dan ander achtergrondrumoer.
 

Tegengeluid tegen hinderlijk geluid

Dr. Takahiro Tamesue, akoestisch wetenschapper aan de Yamaguchi Universiteit, leidde het onderzoek. Hij concludeerde dat conversaties om ons heen vaak zeer storend zijn voor het ‘werk in uitvoering’ op kantoor. Het is erg lastig om hinderlijk geluid te weren uit zo’n omgeving. 

Als het zou lukken om betekenisvolle spraak te maskeren met een ander, betekenisloos tegengeluid, zou dat grote winst opleveren voor een comfortabel akoestisch klimaat in de kantoortuin. Het is niet bovendien niet ondenkbaar dat deze bevindingen op termijn zullen zorgen voor een andere kijk op kantoor- en schoolontwerpen. Zo niet, dan kan u thuis of op café gaan werken.


Meer info op senTRAL:
 

Gepubliceerd op 15-12-2016

  287