Wat hebben een brandtrap, cirkelzaag en een reddingsboot gemeen?

Dit jaar vindt de Internationale Vrouwendag traditiegetrouw op 8 maart plaats, met als thema ‘An equal world is an enabled word’.

 

Op 8 maart 1908 legden de fabrieksarbeidsters in New York het werk neer. Dit deden ze als protest tegen de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie. Nadien volgden extra stakingen en verzet, die uiteindelijk het symbool zouden worden voor de strijd voor gelijkwaardigheid van man en vrouw.

Deze strijd vormde in 1910 de basis van de allereerste Internationale Vrouwendag, die elk jaar opnieuw in het teken staat van strijdbaarheid en solidariteit van vrouwen. In 1978 werd deze dag erkend door de Verenigde Naties. Daarom vindt de Internationale Vrouwendag traditiegetrouw op 8 maart plaats, met als thema ‘An equal world is an enabled word’.

Ook in het domein van Veiligheid & Milieu staan vrouwen al jaren hun mannetje. Meer nog: sommige veelgebruikte HSE-toepassingen werden door vrouwen uitgevonden. We sommen er enkele op:

Verwarming op zonne-energie
Samen met architecte Eleanor Raymond ontwikkelde de Hongaarse Maria Telkes in de jaren 1940 het eerste huis op zonne-energie. In 1925 was ze naar de VS geëmigreerd, waar ze aan de slag ging aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) als deel van het Solar Energy Research Project.

Brandtrap
De allereerste nooduitgang met een externe brandtrap werd uitgevonden (en gepatenteerd) door de Amerikaanse Anna Connelly in 1897. In het begin van de twintigste eeuw dook haar trapmodel op in veel verplichte veiligheidsnormen voor gebouwen in de VS.

Kevlar
De Pools-Amerikaanse chemicus Stephanie Kwolek onderzocht chemische stoffen voor de DuPont Company en vond zo Kevlar uit, het hoofdbestanddeel van de kogelvrije vest. Ook in fietsbanden komt haar ontdekking goed van pas. Ze verzegelde haar patent in 1966.

Cirkelzaag
De Amerikaanse weefster Tabitha Babbitt vond dat het gebruik van de trekzaag bij houthakkers efficiënter kon. Ze creëerde een prototype van de cirkelzaag en bevestigde die in 1813 aan haar spinnenwiel. Op heel wat bouwwerven komt deze uitvinding nog steeds zeer goed van pas.
 
Reddingsboot
In 1882 ontworp de Amerikaanse Maria Beasely een prototype van de reddingsboot, dat tegelijk gepatenteerd werd. Dankzij deze uitvinding konden veel mensenlevens gered worden in noodsituaties op zee. Bij de Titanic-ramp (1912) werden op die manier maar liefst 706 mensen gered.
 
 
Meer over de Internationale Vrouwendag vindt u op www.internationalwomensday.com

Gepubliceerd op 02-03-2020

vrouwendag
  49