Veiligheid

Wat met steunzolen in veiligheidsschoenen?

Medewerkers die omwille van medische redenen steunzolen in hun schoenen dragen, moeten deze ook in hun veiligheidsschoenen kunnen plaatsen. Maar aan welke vereisten moet je dan voldoen? PBM-expert Fred Foubert voorziet ons een antwoord op deze vraag. 

Er bestaan geen specifieke normen voor veiligheidsschoenen met steunzolen. Wel moet het algemene principe gerespecteerd worden dat deze aangepaste schoenen nog steeds PBM zijn, waarvoor dan de bestaande wetgeving geldt.
 
In de praktijk betekent dit dat de veiligheid en het comfort in de aangepaste schoen moet gewaarborgd blijven, of anders gezegd, dat de steunzolen geen nadelige invloed mogen hebben op veiligheid of comfort. 
 
Wanneer een gebruiker (werkgever) wijzigingen aanbrengt aan een PBM, die de beschermende functie van het PBM veranderen, wordt dat beschouwd als een ingreep die de verantwoordelijkheid van de fabrikant inzake CE-conformiteit beïnvloedt. 
Want als je een zool in de veiligheidsschoenen plaatst, kan dat leiden tot functieverlies en mogelijke veiligheidsrisico’s. Tenen kunnen bv. gekneld geraken omdat het vrij volume in de schoen verkleint. Er kan een ruimere schoen gekozen worden om dit risico te voorkomen. Daarnaast zijn veiligheidsschoenen in principe antistatisch als ze van de fabrikant komen. Een inlegzool kan deze eigenschap beïnvloeden, want de combinatie van de inlegzool en de loopzool van veiligheidsschoenen bepaalt de waarde van de antistaticiteit.
 
Toch heeft ook de fabrikant verantwoordelijkheid als de gebruiker een inlegzool in de schoenen plaatst. De fabrikant is namelijk verplicht om in zijn gebruikersnota de aandacht te trekken op het feit dat het aanbrengen van wijzigingen die niet door de fabrikant geautoriseerd zijn, kunnen leiden tot gevaarlijke situaties die niet binnen zijn verantwoordelijkheid vallen.
 
De huidige PBM verordening bevat bepalingen om deze gevallen van aanpassing aan een individuele gebruiker te behandelen. 
 
Meer info over PBM op senTRAL: 
Bescherming van de voeten (In de praktijk) 
Vragenlijst gebruikerstest veiligheidsschoenen (Risicoanalyses en checklists) 
 
 

Gepubliceerd op 04-04-2016

  3493