Veiligheid

Werken in de zon: risico's en hoe ze te vermijden

Huidkanker is de meest voorkomende soort kanker in de wereld. Het is tegelijkertijd de soort die het gemakkelijkst te vermijden valt - 90% van alle overlijdens aan werk-gerelateerde huidkanker zouden voorkomen kunnen worden als UV-bestraling gecontroleerd werd.
 
Blootstelling aan UV-bestraling tegengaan is relatief gemakkelijk en hoeft zeker niet duur te zijn. Begin vooraleerst bij het inschatten van de risico's:
 
  • Werken de werknemers vaak buiten?
  • Worden werknemers blootgesteld aan hogere niveaus van UV-bestraling gedurende een bepaalde tijd? Zelfs op bewolkte dagen kan er genoeg bestraling zijn om de huid te beschadigen- wel 30 à 40% van de UV-stralen baant zich een weg door een overtrokken luchtdek. De sterkte van UV-straling is ook niet evenredig met de temperatuur en kan gereflecteerd worden door metaal, water, sneeuw en zelfs sommige afwerkingen van beton.
  • Zijn de werknemers niet beschermd tegen de effecten van UV-bestraling?
 
Bij een 'JA' op deze vragen kan er een risico bestaan dat werknemers schade ondervinden door de UV-stralen van de zon en is preventie of controle van blootstelling nodig.
 
Werknemers dienen ook gecontroleerd te worden op lichtgevoeligheid. Dat onstaat door blootstelling aan bepaalde chemische stoffen, planten of medicatie, waarbij ogen en huid abnormaal gevoelig worden voor UV-bestraling. 
 
Vind meer informatie over UV-bestraling, de risico's en beschermingsmethoden op de website van iosh.  


Gepubliceerd op 30-09-2015

  112