Veiligheid

Werkgever stellingbouw aangeklaagd na dodelijk ongeval

In de zaak van een dodelijk arbeidsongeval in Brugge heeft de arbeidsauditeur een effectieve celstraf van één jaar gevorderd voor werkgever Kontrimo. De verdediging vroeg de vrijspraak.

Dodelijk arbeidsongeval

Het ongeval gebeurde op 6 mei 2014 in Brugge. Daar waren zeven werknemers van Kontrimo bezig met de afbraak van een stelling aan de Magdalenakerk. Het slachtoffer stond op acht meter hoogte toen hij een buis van zeven kilogram tegen zijn achterhoofd kreeg. Hij viel naar beneden en was op slag dood. Zijn ouders vragen elk 5.000 euro morele schadevergoeding.
 
Volgens het arbeidsauditoraat is het ongeval tekenend voor het ondermaatse veiligheidsbeleid binnen Kontrimo. Het bedrijf en de zaakvoerder werden dan ook vervolgd voor een aantal andere inbreuken:
  • Het slachtoffer droeg een helm zonder kinband, die daardoor vlak voor het ongeval was afgevallen.
  • Buizen van anderhalve meter lang werden zomaar naar een lagere verdieping gegooid.
 

Een tweede ongeval

Op 27 juni 2014 ging het opnieuw mis op een werf. Bij de opbouw van een stelling in Gent was een gevelsteiger niet verankerd aan de gevel. Bij dit ongeval raakte een arbeider zwaargewond. Latere controles toonden aan dat bij Kontrimo regelmatig zonder beveiliging op grote hoogtes gewerkt werd. "De werkgever speelt met de levens van arbeiders. Hij werd in 2011 al veroordeeld door de correctionele rechtbank van Dendermonde", aldus arbeidsauditeur Annelies Huys.
 
De advocaat van de werkgever pleitte dat zijn cliënt wel degelijk bekommerd is om de veiligheid van zijn werknemers. Bovendien heeft Kontrimo een risicoanalyse voor dergelijke stellingen en een preventie-adviseur. 
 
Tenslotte moest ook een 50-jarige ex-werknemer van Kontrimo zich verantwoorden voor onopzettelijke doding. Peter D.R. uit Bredene gooide die bewuste dag een buis naar een collega die vier meter lager stond. Die collega stond nog niet klaar, waardoor de buis op het hoofd van het slachtoffer belandde. 
 
De werkgever van Kontrimo riskeert een geldboete en celstraf. De rechter doet uitspraak op 25 mei.

 
 
Meer info op senTRAL

Gepubliceerd op 11-05-2016

  278