Veiligheid

Werknemer is elke 11 minuten afgeleid op kantoor

Steeds vaker werken mensen in open kantoorruimtes. Maar vaak is dat funest voor de concentratie: kantoorpersoneel blijkt zich gemiddeld slechts 11 minuten aan een stuk te kunnen concentreren op de werkplek.

Hoe dat komt? Mensen die langslopen, een mobiele telefoon die steeds overgaat, overleg aan het blok naast u, er is veel afleiding in de kantooromgeving.
 
Een werknemer die onderbroken wordt, heeft bovendien steeds opnieuw enige tijd nodig om er weer helemaal in te komen. “Afleiding en het onvermogen om je te concentreren op kantoor hebben een negatieve invloed op de productiviteit, de betrokkenheid, het welzijn en de algehele prestaties binnen organisaties”, zegt Donna Flynn, vicepresident van Steelcase Workspace Futures, dat er onderzoek naar deed.
 

Vermoeid

We willen steeds productiever worden, maar hoe harder we dat proberen, hoe vermoeider onze hersenen lijken te raken. Zo blijkt uit het onderzoek dat multitasken alleen maar leidt tot minder productiviteit en slechtere resultaten. Volgens Flynn heeft personeel maar beperkt toegang tot werkplekken die aansluiten bij hun gemoedstoestand en de manier waarop het menselijk brein functioneert. Hersenen hebben namelijk slechts een beperkte energiecapaciteit en gebruiken 20 % van de totale lichaamsenergie. Dit maakt het  onmogelijk om acht uur per dag volledig gefocust te zijn. De aandachtscurve van het brein heeft nu eenmaal een natuurlijk dagritme met pieken en dalen.

Aangepaste werkomgeving

Mensen die zich bewust zijn van die beperkte aandachtscurve, kunnen hun gedrag erop sturen. Je kan een werkomgeving kiezen die aansluit bij de manier waarop ons brein werkt: bv. verschillende werkplekken voor concentratie, ontspanning, samenwerking, inspiratie en rust. Zo komen de werkomgeving en het brein op een natuurlijke manier samen, waardoor we beter kunnen denken.
 

Gepubliceerd op 08-01-2016

  276