Whitepaper om griep buiten te houden

Met de jaarlijkse griepepidemie in het verschiet publiceert het Nederlandse Arbo-online een nieuwe whitepaper met de belangrijkste preventiemaatregelen tegen griep op het werk. Dat is nog steeds geen overbodige luxe, want uit onderzoek blijkt dat het gemiddelde overdrachtspercentage van het griepvirus op de werkplek 16,2 procent bedraagt.
 

Preventieadviseurs weten dat een gewaarschuwd mens er twee waard is, en dat geldt zeker ook voor het griepvirus (influenza). Een griepepidemie duurt gemiddeld een tiental weken en kan voor veel uitval op het werk zorgen.

Nochtans is grieppreventie niet zo ingewikkeld. Met goede handhygiëne kom je al ver. Maar net dat is niet evident: slechts 70 procent van de toiletbezoekers wast de handen en slechts 30 procent gebruikt hierbij zeep. Slechte handhygiëne is dan ook de belangrijkste oorzaak van ziekte op de werkplek.

De whitepaper van Arbo-online.nl zet nog eens de puntjes op de spreekwoordelijke i met volgende preventieve aanbevelingen.

1. Eerst en vooral loont het de moeite om alle medewerkers te laten inenten met de griepprik. De kans om griep te krijgen blijft weliswaar aanwezig, maar wordt toch heel zwaar ingeperkt.

2. Hygiëne:
-- Voor de medewerkers:
  • persoonlijke hygiëne
  • handhygiëne: de handen moeten regelmatig en grondig (voldoende lang) gewassen worden met zeep; besteed voldoende aandacht aan het drogen van de handen (het beste is om met een papieren handdoekje gedurende 20 seconden je handen goed droog te maken en dit dan weg te gooien - luchtdrogers zijn minder geschikt)
  • een extra keer je handen wassen na “vervuilende handelingen” (niesbui, neus snuiten, …) is geen overbodige luxe: zorg er aanvullend voor dat je steeds een flesje handalcoholgel op zak hebt, voor het geval je je handen niet gewoon kan wassen op zo’n moment
-- Voor de omgeving:
  • het schoonhouden van de omgeving en van voorwerpen voor persoonlijk gebruik
  • het desinfecteren van oppervlakken/contactvlakken (toetsenbord en muis, werkoppervlakken, licht- en deurknoppen, kranen, tapleuningen…)
  • afstand houden van zieke mensen (de meest voorkomende griepsymptomen zijn snel stijgende koorts, hoofdpijn, keelpijn, hoesten en/of spierpijn, eventueel aangevuld met misselijkheid en diarree)
  • anderen niet besmetten door op een correcte manier te snuiten, te niezenen te hoesten: gebruik altijd een papieren zakdoek om in te snuiten/niezen/hoesten, gebruik deze maar één keer en gooi hem daarna direct weg (heb je geen zakdoek bij de hand? doe het dan in de plooi van je elleboog) - was en droog je handen naderhand altijd op de goede manier
  • de ruimtes op het werk regelmatig en lang genoeg ventileren, zodat er minder besmette vochtdruppeltjes in de lucht hangen
U kunt de whitepaper hier downloaden

Uiteraard hebben ook de meeste Belgische Externe Diensten voor Preventie en Bescherming op het Werk brochures uitgegeven over hoe omgaan met griep op het werk, bijvoorbeeld op de websites van CESI, IDEWE of Premed.

Gepubliceerd op 16-01-2020

  355