De Europese Commissie wilt de afwisseling tussen wintertijd en zomertijd afschaffen. Maar kiezen we dan best voor permanente zomertijd of permanente wintertijd? En welke keuze is de meest verstandige als we willen rekening houden met het welzijn van werknemers? We verzamelden de visies van verschillende experts.
Uurwisseling is slecht voor de gezondheid
Bij de overschakeling naar de wintertijd kunnen we een uur langer slapen. Dat heeft bijvoorbeeld als positief effect dat we kort na de overschakeling alerter zijn in het verkeer. Maar die effecten doven snel uit en brengen ook negatieve gezondheidseffecten met zich mee.
Edelhart Kempeneers, Medisch directeur bij Attentia, wilt de afwisseling tussen de twee tijden zo snel mogelijk zien verdwijnen: “Uit cijfers van Attentia blijkt dat mensen die al stress ervaren, zich kort na de omschakeling naar het winteruur 50,4% (2017) meer gestresst voelen.”
De klokwijzers een uur vooruitzetten, is zowaar nog gevaarlijker. Amerikaanse onderzoekers stellen vast dat het risico op een hartaanval met 71% stijgt de dag na de overschakeling naar zomertijd. “In ons land krijgen ongeveer 15.000 mensen per jaar te maken met een hartaanval. Gemiddeld zijn dat er 41 per dag. Houden we rekening met het Amerikaanse onderzoek, dan kunnen we op 31 maart 2019, 29 extra hartaanvallen verwachten. Ook in de week na de omschakeling werkt dit effect nog door. Het risico blijft dan 17 procent hoger dan gemiddeld doorheen het jaar en dat is in absolute cijfers goed voor nog eens 49 extra hartaanvallen.”, aldus Kempeneers in Knack.
Ook de verkeersveiligheid lijdt onder de omschakeling. De dag na de invoer van de zomertijd gebeuren er dubbel zo veel verkeersongevallen. Dat concluderen onderzoekers in het tijdschrift Sleep Medicine. Volgens hen is de toegenomen vermoeidheid de grootste boosdoener. Bovendien blijft het bij de zomertijd ’s ochtends een uur langer donker. “Passen we die vaststelling opnieuw toe op ons eigen land, dan kunnen we voorspellen dat het zomeruur op maandag 1 april 2019 verantwoordelijk zal zijn voor 105 extra ongevallen met in totaal 136 slachtoffers, waarvan twee dodelijke”, aldus Kempeneers.
Stef Willems van Vias raadt echter aan om de keuze voor winteruur of zomeruur niet te laten afhangen van verkeersveiligheidsoverwegingen. Volgens hem is er te weinig wetenschappelijk onderzoek voorhanden om te voorspellen hoe mensen zich gaan gedragen als er slechts een tijdsregeling bestaat.