Wisselwerken op 10-10-10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(foto: Pexels)


Heel veel kantoorwerkers hebben klachten over pijn in de lage rug, ogen, nek,  schouders en polsen, en ook als dat niet het geval is hebben zij vaak te weinig beweging. De Vlaamse Ergonomiebeweging lanceert een nieuwe campagne tegen sedentair gedrag.
 
 

Om kantoormedewerkers extra bewust te maken van hun sedentair gedrag, en hen te motiveren om lang stilzitten aan een bureau vaker af te wisselen met staan en bewegen, nodigt de VerV (Vlaamse Ergonomiebeweging) samen met het Vlaams Instituut Gezond Leven alle kantoormedewerkers uit om op 10 oktober a.s. om 10 uur 10 minuten recht te staan.

Wie foto’s van de bedrijfsactie deelt op sociale media met vermelding van de hashtags #wisselwerken en #verv, kan een ‘deskbike’ winnen.

Ergonomiemaand

Deze actie past in de promotie van wisselwerken tijdens de ergonomiemaand oktober. Lang stilzitten is niet alleen vanuit ergonomisch standpunt slecht voor de gezondheid. Meer bewegen en minder lang aan één stuk neerzitten is ook nuttig om cardiovasculaire en andere gezondheidsaandoeningen maximaal te vermijden.

Wisselwerken (het afwisselen van zittend werk met staan en bewegen) is een stap in de goede richting. Heel wat jobs kunnen ook staand of wandelend uitgevoerd worden: telefoneren, overleg met collega’s, een wandeling naar de kopieermachine op een andere verdieping… Op die manier kun je je spieren losgooien, verbrandt je lichaam meer vet en daalt het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en rugpijn.

Tips voor kantoormedewerkers en telewerkers

Op kantoor worden vaste werkplekken meer en meer vervangen door flexplekken. Dit heeft tot gevolg dat bureaumateriaal niet altijd meer afgestemd is op de individuele ergonomische behoeften van een werknemer.

Ook telewerken is aan een opmars bezig, waarbij thuiswerk de meest voorkomende vorm is. Andere mogelijkheden zijn werken in een satellietkantoor van de onderneming of werken in een gehuurde co-working space.

Zowel bij occasioneel als structureel telewerk moet de werkplek aan een minimum van ergonomische eisen voldoen, zodat werknemers op een veilige en gezonde manier kunnen werken en fysieke klachten voorkomen kunnen worden. Zodra werknemers met vaste regelmaat telewerken (en dit dus in een schriftelijke overeenkomst wordt vastgelegd), valt hun werkplek onder de Codex VIII-2 Beeldschermen

Beweeg en varieer!

Variatie in de werkhouding blijft essentieel. Omdat langdurig stilzitten ongezond is, is het ook noodzakelijk om het aantal uren dat je zittend doorbrengt te beperken. Zoals hierboven reeds aangegeven, kunnen heel wat werktaken staand of bewegend uitgevoerd worden. Dit heeft niet alleen een positief effect op de gezondheid, maar bevordert ook de productiviteit.

Meer bewegen tijdens de werkuren vergt een mentaliteitsverandering bij werknemers én werkgevers. Een dynamische bedrijfscultuur - met laagdrempelige activiteiten om kantoormedewerkers meer te doen bewegen - kan er alvast voor zorgen om een gezonde levensstijl succesvol te introduceren op de werkvloer. Hoe meer bewegingsmogelijkheden kantoormedewerkers hebben, des te meer zin krijgen ze om eraan deel te nemen.

Hoe kan een kantooromgeving correct afgesteld worden?
We frissen enkele tips op:

1/Een rustige werkruimte. Zorg in de eerste plaats voor een rustige werkruimte waar werknemers geconcentreerd kunnen werken, zonder storende factoren die hen teveel afleiden van hun werk. Weg dus met die landschapsbureaus! Idealiter heeft een ruimte voldoende verlichting (met daglicht) en dieptezicht. Minstens 2 meter ver kunnen kijken leidt tot minder vermoeide ogen. Het daglicht komt bovendien best zijdelings binnen, om geen storende lichtinval in de ogen of op het computerscherm te veroorzaken.

2/Ergonomisch werkmateriaal. Een groot extern computerscherm van minimum 19” is het minst belastend voor de ogen. Bij sporadisch thuiswerk kan een laptophouder een goede tussenoplossing zijn, omdat men hiermee de hoogte van het scherm en de afstand tot het scherm kan instellen. Een groot scherm is aan te raden voor werknemers die snel last hebben van vermoeide ogen of wiens zicht niet optimaal is. Een apart toetsenbord en aparte muis zijn onmisbaar om comfortabel te kunnen werken.

3/Een goede bureaustoel. Een goede ergonomische bureaustoel leidt tot minder nek- en rugklachten. Voor wie slechts sporadisch thuis werkt en geen bureaustoel heeft, kan een extra kussen in de rug al voor wat betere steun van de lage rug zorgen. Voor wie structureel thuis werkt, is een vlot verstelbare bureaustoel nodig. Bekijk ook of uw werktafel aangepast is aan uw lichaam en voldoende werkruimte biedt.

Meer informatie over beeldschermwerk:

Gepubliceerd op 03-10-2019

  37