Zijn HVAC- en ventilatiesystemen een mogelijke verspreidingsbron van het COVID-19 virus?


 In de media verschijnen nog steeds berichten dat aircosystemen het coronavirus (COVID-19) zouden kunnen verspreiden. Klopt dit?
 

Volgens specialisten is er geen reden om een HVAC-installatie in een bedrijf te reinigen of uit te schakelen, ook niet wanneer bij een persoon een coronabesmetting vastgesteld werd. Het is en blijft wel belangrijk om deze systemen goed te onderhouden, maar die procedure staat los van de huidige coronacrisis.

De kans dat het virus via ventilatiesystemen verspreid wordt, is zeer beperkt wanneer de richtlijnen voor het onderhoud gevolgd worden. Het uitschakelen van een HVAC-installatie is zelfs af te raden, omdat een goede ventilatie van bedrijfsruimtes de luchtkwaliteit bevordert.

In het kader van de huidige coronacrisis publiceerde de REHVA (Federation of European Heating, Ventilation and Air Conditioning Associations) op 18 maart jl. richtlijnen met betrekking tot ventilatie- en HVAC-systemen.

Basisregels voor onderhoud en instelling van ventilatie- en HVAC-systemen
  • Filters moeten steeds correct geïnstalleerd worden en proper zijn. Volg hiervoor het normale onderhoudsschema.
  • Zorg voor een maximale aanvoer van verse lucht. Stel systemen zodanig in dat er geen recuperatielucht gebruikt wordt (die gemengd wordt bij vers aangevoerde lucht). Let wel: deze richtlijn is niet van toepassing voor ziekenhuisomgevingen, omdat hier vaak andere regimes of specifieke luchtfiltratie voorzien is.
  • Ideaal zijn systemen die de extractielucht 100% naar buiten afvoeren, eventueel na warmte-uitwisseling via een gesloten warmtewisselaar. Hier wordt immers 100% verse lucht aangevoerd en is er geen contact tussen de ingeblazen lucht en de extractielucht.
  • Is er in uw bedrijfsgebouwen geen actieve ventilatie voorzien? Lucht de lokalen dan regelmatig door ramen regelmatig te openen of via verluchtingsroosters.
  • Het heeft geen zin om bevochtingssystemen anders in te stellen. Een hoge(re) luchtbevochtiging heeft weinig effect in de strijd tegen het coronavirus. Bovendien is bevochtiging in de huidige periode minder aan de orde, omdat het relatieve vochtpercentage in dit seizoen meestal automatisch boven 30% uitstijgt. Luchtbevochtigers zijn in deze periode vaak uitgeschakeld. Zolang de relatieve vochtigheid boven 30% ligt, is het dus niet nodig deze installaties in te schakelen.
  • Beperk het aantal werknemers in uw bedrijfsgebouwen tot een absoluut minimum (met enkel noodzakelijke aanwezigheden). Vermijd momenteel sowieso grote groepen mensen in vergaderzalen, refters en andere lokalen. Geef waar dat praktisch haalbaar is voorrang aan telewerken.
Richtlijnen voor verluchting van arbeidsplaatsen
Zoals hierboven beschreven, is het aan te raden om bedrijfsgebouwen zonder actieve ventilatie regelmatig te luchten door ramen te openen.
De absolute minimumventilatie voor gebouwen met een actieve ventilatie is 25 m³/u verse lucht per persoon (CO2-concentratie 2-concentratie

Idewe

REHVA

(
foto: Pixabay)

Gepubliceerd op 01-04-2020

  1262