Veiligheid

Zittend werk, het nieuwe asbest?

Het is een kwestie van tijd voordat de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) met een norm komt die zittend werk reguleert. Kantoorwerkers zouden niet langer dan een half uur achter elkaar moeten zitten.

Dat zegt gezondheidsondernemer René Sielhorst in een interview met de NOS. Sielhorst vergelijkt in het interview zittend werk met asbest: "Want als je weet dat asbest ongezond is, dan bouw je toch ook geen huizen meer waar asbest in zit? En als je nu hoort dat zitten ongezond is, dan ga je toch je werkplek anders inrichten?"

Werkgevers zijn echter nog niet te vinden voor een andere inrichting van de werkplek. De meesten willen traditionele bureaus, stelt Sielhorst vast. En dat terwijl sedentair werk steeds meer gelinkt wordt aan allerlei aandoeningen, zoals obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten.

Het is volgens Sielhorst niet de bedoeling dat mensen acht uur lang staan en lopen, maar wel dat ze regelmatig bewegen. De samenleving is nu volgens hem veel te veel gericht op een sedentaire levensstijl'. "Om dit te veranderen moet je op de werkplek van mensen beginnen. Je moet je personeel, je collega's, er bewust van maken dat zitten slecht is voor hun gezondheid."

Meer info op senTRAL:
Minder zitten en meer bewegen op het werk (nieuws 09/12/2013)
Goede lichaamshouding bij zittend werk (video)
Werken kan zwaarlijvigheid veroorzaken (nieuws, 14/04/2014)
Staand vergaderen alleen maar voordelen (nieuws 16/06/2014)
 
 

Gepubliceerd op 29-01-2015

  189