Veiligheid

Zittend werken nefast voor gezondheid

Experts waarschuwen dat zittend werken even nefast is voor onze gezondheid als roken. Ook wie kantoorwerk doet zou elke dag minstens twee uur en bij voorkeur vier uur moeten rechtstaan of rondwandelen.

We weten natuurlijk al langer dat te weinig bewegen slecht is voor de gezondheid, maar recent is men tot de vaststelling gekomen dat het lange zitten op zich een zeer nefaste invloed heeft op de gezondheid. Dat zegt professor Romain Meeusen van de VUB, die zich specialiseerde in onder meer beweging en preventie. “Als je voortdurend zit, zal je metabolisme continu op 'ralenti' draaien. Je spieren zijn niet actief, je energieverbranding valt stil, het bloed gaat trager stromen.”
 

Enkele cijfers

Volgens onderzoekers van de Universiteit van Chester zeggen dat mensen met een zittend beroep 6 à 7 procent meer kans lopen op diabetes en hartaandoeningen. Elk uur dat men ’s avonds voor de tv doorbrengt verhoogt het risico op type 2 diabetes met nog eens 10 procent.
Zo’n 65 tot 75 procent van de mensen met een kantoorbaan brengen de werkdag zittend door.
 

Bewegen aan je bureau

In Denemarken en Zweden hebben werknemers al het recht op flexibele zit/sta-bureau's, en liefst 90 procent van de Scandinaviërs heeft inmiddels ook toegang tot zo'n bureau. Dat blijkt uit gegevens van de Britse Furniture Industry Research Association.
Ook ‘walking desks’ zijn in opmars: dit zijn bureaus met een loopband onderaan. Hierop kan je rustig wandelen terwijl je aan je pc werkt.
 

Hoe kan je meer bewegen op kantoor?

Enkele tips:

 1.  Neem de trap in plaats van de lift; 
 2.  Ga om het half uur even rechtstaan; 
 3.  Telefoneer al wandelend; 
 4.  Breng je koffiepauzes staande door; 
 5.  Neem een glas water bij de hand, geen fles. Zo moet je opstaan om bij te tanken; 
 6.  Stap even tot bij een collega in plaats van hem te mailen; 
 7.  Stuur printopdrachten naar de verste printer op kantoor; 
 8.  Probeer tijdens de middagpauze wat te joggen of te wandelen; 
 9.  Als je maar met twee of drie mensen vergadert, kan je dat beter al wandelend doen; 
 10.  Las staande vergaderingen in; 
 11.  Zit je toch in een urenlange vergadering? Hef je been op en 'schrijf' met je voet het alfabet onder tafel.Gepubliceerd op 05-06-2015

  173