Zorgt de intrede van WhatsApp op het werk voor meer stress?

E-mails viseren we al langer als oorzaak van stress en inefficiënt werken. Maar wat met andere media die werknemers gebruiken voor interne communicatie? De Standaard sprak met twee experts. bron foto: Pexels

In België moeten werkgevers van alle ondernemingen die onder de cao-wet vallen,  op regelmatige tijdstippen overleggen in het comité PBW over deconnectie van het werk en gebruik van digitale communicatiemiddelen. Bij Lidl en Colruyt moedigen ze de werknemers aan om werkgerelateerde mails niet te bekijken voor of na de werkuren. In Frankrijk is het recht op onbereikbaarheid ook wettelijk geregeld. Dat zijn op zich goede initiatieven, maar een anti e-mailbeleid kan een focusverschuiving naar andere media zoals WhatsApp in de hand werken. Op die manier blijft de grens tussen werk en privé vervagen en blijft stress een risico.   
 
Bart Vanhaelewyn van imec-mict-Ugent voerde onderzoek uit over het effect van werkgerelateerd gebruik van WhatsApp op het psychosociaal welzijn van de werknemers. Daaruit blijkt dat een duidelijk intern communicatiebeleid bijdraagt aan het gezond gebruik van media zoals WhatsApp. Werknemers van bedrijven zonder duidelijk communicatiebeleid, ervaarden meer angst om niet gemotiveerd over te komen als ze niet (meteen) zouden antwoorden op berichten. 
 
Daarom raadt Vanhaelewyn bedrijven aan om een algemeen communicatiebeleid op poten zetten, dat niet enkel het gebruik van e-mails viseert. Een totaalverbod op het gebruik van WhatsApp hoeft zeker niet. Maar het is wel nodig om de verwachtingen duidelijk toe te lichten op het vlak van interne communicatie binnen en buiten de werkuren. 
 
Christine Wittoeck, auteur van “Start to digital detox”, raadt aan om de meldingen van WhatsApp groepen te dempen. 
 
Bovendien kunnen bedrijven een beroep doen op sociale media die uitsluitend bedoeld zijn voor werkgerelateerde communicatie, zoals Yammer of Slack. Maar tot nu toe blijft een groot succes van deze platformen uit.

Voor meer informatie over het bespreken van deconnectie tijdens de CPBW-vergaderingen, raadpleeg het volgende artikel: Hebt u deconnectie al op de agenda van het CPBW gezet?
 
Meer info op senTRAL:


 

Gepubliceerd op 10-12-2018

  281