Zorgt gebarentaal voor meer veiligheid op de bouwwerf?

De bouwsector kent nog steeds een hoog aantal ongevallen. Bouwend Nederland en vakbond FNV komen nu met een nieuw plan om de veiligheid op bouwplaatsen te vergroten. De invoer van de gebarentaal moet de communicatie op bouwwerven veiliger maken. Het plan krijgt gemengde reacties.

Gebarentaal

Bouwinstanties laten weten dat er zeer veel miscommunicatie plaatsvindt in de sector. Daarom zullen bouwvakkers een nieuwe taal moeten leren, de “bouwspraak”. Dat is een gebaren taal die 25 gebaren bevat, zoals een waarschuwingsgebaar voor struikelgevaar. De gebaren zijn taalneutraal en bruikbaar voor collega’s die verschillende talen spreken. In tegenstelling tot spreektaal gaat de gebarentaal niet verloren in het vaak voorkomende lawaai op de werf. Indien de bouwvakkers de taal niet eigen zijn, krijgen ze geen certificaat dat toegang verleent tot bouwwerven.

Anderstalige werknemers moeten daarnaast enkele Nederlandse basiswoorden leren, zoals 'kijk uit' en 'stap opzij'.bron foto: Pexels
 

Andere uitdagingen

De vraag rijst of de nieuwe aanpak de miscommunicaties zal doen verdwijnen en of er effectief minder ongelukken zullen gebeuren.

Andere problemen blijven immers onopgelost, zoals tijdsdruk en onveilige handelingen. De inspectie treft veel overtredingen aan. Bij de laatste inspectie waren 11 van de 29 bezochte bouwwerven niet in orde met de veiligheidsregels. Ladders en zekeringen zijn bijvoorbeeld niet altijd veilig, zelfs niet na herhaaldelijk waarschuwen.

Werkgevers laten veiligheid te vaak over aan de werknemers zelf, terwijl een omkaderend veiligheidsbeleid nodig is. Arbeidsinspecteur Michel Schenk licht toe: “Dingen moeten vaak even snel afgemaakt worden. Daarbij worden beslissingen door de werknemers last-minute genomen. Die gelegenheid is er blijkbaar en dat ligt met name aan de coördinerende partijen zoals de opdrachtgever."

Meer info op senTRAL:

Gepubliceerd op 17-06-2019

  87